Ministr obrany Robert Kaliňák po jednání slovenské vlády (16.5.2024)

Ministr obrany Robert Kaliňák po jednání slovenské vlády (16.5.2024) Zdroj: ČTK / AP / Petr David Josek

Tisková konference Roberta Kaliňáka a Miriam Lapuníkové. (17. 5. 2024)
Tisková konference Roberta Kaliňáka a Miriam Lapuníkové. (17. 5. 2024)
Tisková konference Roberta Kaliňáka a Miriam Lapuníkové. (17. 5. 2024)
Ministr obrany Robert Kaliňák po jednání slovenské vlády (16.5.2024)
Ministr obrany Robert Kaliňák po jednání slovenské vlády (16.5.2024)
10
Fotogalerie

Kdo zastoupí Fica? Premiér by měl pověřit některého z místopředsedů, nejpravděpodobnější je Kaliňák

Po atentátu na slovenského premiéra Roberta Fica, který se momentálně zotavuje ve vážném stavu v nemocnici, je nejisté, kdo přebere jeho kompetence. Ujme se jich některý ze čtyř Ficových místopředsedů. Slovenské zákony přitom specifikují, že sám premiér by měl pověřit svého zástupce, není ale jisté, jestli je ve stavu, kdy by toho byl schopen.

Slovenská ústava výslovně nestanovuje, kdo by v případě dlouhodobé indispozice měl premiéra zastoupit. Částečně na to myslí takzvaný kompetenční zákon, podle kterého samotný premiér má pověřit vybraného místopředsedu.

Ve hře jsou čtyři místopředsedové: ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD), místopředseda vlády pro plán obnovy a eurofondy Peter Kmec (Hlas), ministr životního prostředí Tomáš Taraba (Slovenská národní strana) a ministryně hospodářství Denisa Saková (Hlas).

Podle slovenského politologa Grigorije Mesežnikova je pravděpodobné, že volba nakonec padne na Kaliňáka. Hlavně kvůli tomu, že je stejně jako Fico ze strany Směr-SD, v níž má i silnou pozici, protože je jejím místopředsedou.

„Je zkušený, byl čtyřikrát ve vládě na významných pozicích, ví, jak funguje státní správa. Kaliňák je ze členů vlády takový prozápadnější, není proruský, je to důležitý faktor, protože jsme součástí EU a NATO. Bude lépe reprezentovat Slovensko na různých evropských fórech,“ podotkl Mesežnikov.

Kaliňák už Fica zastupoval

Kaliňák už Fica zastupoval krátce po volbách v roce 2016, když premiér musel podstoupit operaci srdce. Kompetence si tenkrát rozdělil s nynějším budoucím prezidentem Slovenska Peterem Pellegrinim. Nynější ministr obrany jako místopředseda vlády působil už při předchozích Ficových mandátech ve funkci premiéra, dvakrát také vedl resort vnitra.

Není ale jasné, zda je nyní Fico ve stavu, kdy by mohl určit, který z jeho čtyř vicepremiérů by ho měl zastoupit. Fico kvůli střelným zraněním podstoupil pětihodinovou operaci. Podle Pellegriniho, který premiéra navštívil ve čtvrtek v nemocnici v Banské Bystrici, má Fico před sebou ještě náročné hodiny, prý si ale vše pamatuje. Zdravotní stav předsedy vlády zhodnotí lékařské konzilium v pondělí, vyhodnotí také další postup léčby.

 „V takové mimořádné situaci není nutné propadnout přílišnému formalismu a dožadovat se nějakého písemného potvrzení. Je třeba vycházet ze systémových souvislostí ústavy a z potřeby zabezpečit řádný chod státu. Za této situace, kdy je premiér indisponovaný, ho může zastoupit místopředseda i bez pověření,“ řekl pro Reflex vedoucí Katedry ústavního práva na Univerzitě Komenského v Bratislavě Marián Giba.

Podle něj je v takové situaci možné, aby místopředseda vykonával některé z kompetencí, které ústava přiznává pouze premiérovi. Jedná se například o podepisování zákonů, které schválil parlament. Zástupci vlády se tak nyní musí domluvit, který z místopředsedů prozatím vedení vlády převezme.

Zajištění řádného fungování země

„Je nutné hodnotit případ od případu, které úkony bude moct místopředseda vykonávat a které snesou odklad, dokud se předseda vlády neuzdraví. Podpis zákonů místopředsedou by byl v pořádku. Pokud by ale například navrhoval odvolání jednotlivých ministrů a měnil by je, to by z mého pohledu už správné nebylo,“ podotkl Giba.

Ústavní právník uvedl, že je nutné přistupovat k ústavě rozumným interpretačním přístupem. „Ústava není recept na čokoládový dort, ve kterém má být přesně a do nejmenších detailů vše napsané tak, abychom měli přesnou gramáž surovin. Je to akt, který má zabezpečit chod státu a má zůstat na abstraktní úrovni, aby umožnila průběh různým situacím,“ přiblížil Giba.

Podle Giby by obdobná situace nastala, pokud by premiér zemřel. Pak by také nebyl nikdo, kdo by pověřil jednoho z místopředsedů, a vláda by při uplatnění formalistického výkladu ústavy nemohla jednat. „I když to přímo nestanovuje, nemůžeme zůstávat v bludném kruhu a tvrdit, že parlament musí z hodiny na hodinu změnit ústavu, protože nevíme, co s tím. Je potřeba k tomu přistupovat s rozumem tak, aby bylo zajištěné řádné fungování země,“ dodal Giba.

V případě, že by se Fico kvůli zdravotním komplikacím nemohl do funkce vrátit, vláda může dobrovolně podat demisi. Následně by se pod vedením jiného zástupce koalice sestavila vláda nová.

Video placeholde
Viliam Buchert hovoří o střelbě na Roberta Fica • Reflex.cz