Video placeholde

Češi jsou nejvíc charitativní vůči dětem a zvířatům, naopak senioři je nezajímají, říká Procházka, šéf Donia

Časopis Reflex uspořádal další zajímavý večer v rámci cyklu Hovory X. Veřejné besedy s hvězdami Reflexu se tak oficiálně vrací a budou probíhat s pravidelností, každé první pondělí v měsíci v Galerii Malostranské besedy na Malostranském náměstí. Našimi hosty jsou mimořádné osobnosti, jejichž skutky měly pozitivní nebo inspirativní dopad na naše okolí. Minulý týden se druhé části diskuze zúčastnil David Procházka, zakladatel platformy Donio. (Diskusi s prvním hostem, herečkou Terezou Těžkou, můžete zhlédnout zde)

David Procházka přišel s projektem, přes který je snadné vytvořit sbírku. Vybraly se desítky miliónů korun a sám pobízí další. Zejména během karantény, tedy v době probuzené solidarity se o Doniu mluvilo často. Díky jednoduchosti a transparentnosti se bez Donia neobešla žádná zásadnější sbírka. Ať to byla podpora kulturním akcím #Kulturažije, sbírka ENERGIILEKARUM, látky na roušky, nebo plicní ventilátor CoroVent.

Platforma Donio se liší od ostatních například tím, že z vybraných peněz jde na konkrétní účel vždy 100% částky. Nabízí se tedy otázka – z čeho Donio funguje? Kolik vlastně zaměstnává lidí a z čeho jsou placeni?

Diskusi s podnikatelem Davidem Procházkou můžete zhlédnout zde:

Video placeholde
Hovory X - Beseda s Davidem Procházkou, zakladatelem platformy Donio • Reflex.cz

Kdy se u Davida Procházky projevilo nutkání pomáhat druhým? Jak probíhaly začátky platformy Donio a jak jejímu vzniklu pomohla koronavirová krize? Mohou si dobročinné nadace konkurovat? A jaké druhy sbírek mezi Čechy nejvíce rezonují?  Na tyto a další otázky odpovídá David Procházka ve veřejné diskusi Reflexu, jejíž záznam můžete zhlédnout výše.

Debatou Hovory X provázela šéfredaktorka webu Reflex.cz a moderátorka pořadu Prostor X Leila Chadalíková. Příští debatou, která se uskuteční v pondělí 5. Října 2020 opět v Malostranské besedě vás bude provázet moderátor pořadu Prostor X Čestmír Strakatý. Hosty tentokrát budou:

Soňa Peková, molekulární genetička, která se nenechala zastrašit. Její firma odhalila dva nakažené virem SARS-CoV-2 ještě v době, kdy nebylo povoleno testovat nikomu jinému než Národní referenční laboratoři Státního zdravotního ústavu. Ministr zdravotnictví ji tehdy veřejně a lživě obvinil, že se vzorky chybně manipulovala a musela do karantény. Vymyslela snazší a levnější způsob testování, nabídla ho zdarma dalším diagnostickým laboratořím, a to včetně zahraničních. Stát jí provádění testů nakonec povolil.

Vědec Jiří Henych se stal jedním z 22 letošních laureátů Prémie Otty Wichterleho, kterou každoročně uděluje Akademie věd ČR. Mladému vědci z Ústí nad Labem se podařilo vyvinout látku podobnou bělobě, která dokáže rozložit a zneutralizovat chemická bojová svinstva, jako je soman, sarin nebo novičok. Svůj objev zveřejnil prostřednictvím článku v prestižním časopise Applied Catalysis B: Environmental. 

Smyslem projektu Hvězdy Reflexu je celoročně hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, ale přesto hvězdné chvíle. Každý měsíc nominujeme 5 osobností, které dokazují, že v Česku existují lidé schopni odvážných, užitečných a inspirativních skutků.

Za celý rok vznikne seznam jmen, která neobyčejným způsobem vyplavala z českého rybníčku a inspirovala naše životy činy, před nimiž je potřeba jednoduše smeknout.

Více o hvězdách reflexu se můžete dozvědět zde>>>