Video placeholde
Menstruační kalíšek Whoop.de.doo
Menstruační kalíšek Whoop.de.doo
Designérka Anna Marešová
Menstruační kalíšek Whoop.de.doo
Menstruační kalíšek Whoop.de.doo
17
Fotogalerie

Menstruační kalíšek za milion. Přiznáváme barvu, menstruace není tabu, říká designérka Anna Marešová

Nejprve stvořila prémiovou sadu erotických pomůcek (vibrátoru a Venušiných kuliček), poté překvapila designem vyhlídkové tramvaje T3 Coupé. Nyní designérka Anna Marešová chce do světa vypustit menstruační kalíšek. V dnešní době stále ne úplně mainstreamovou hygienickou pomůckou se zřejmě trefila opět do černého. Přesněji do červeného. Na malý rudý silikonový předmět vybrala na portále Hithit více než milion korun. Jak ji napadlo vyrábět zrovna menstruační kalíšky a co za designem stojí? Nejen to se dozvíte v našem rozhovoru ve videu v úvodu článku.

„Je to ekologická i ekonomická alternativa ke klasickým dámským hygienickým pomůckám. Kalíšek vám při správném používání vydrží i několik let. Jeho design je navíc pohodlný a efektivní. Sama na sobě jsem ho vyzkoušela,“ říká designérka Anna Marešová ve svém studiu Anna Maresova designers, kde rozhovor natáčíme. Nápad na něj přitom nosila v hlavě už deset let, tedy ještě předtím, než přišly na svět vibrátory a Venušiny kuličky z řady Whoop.de.doo. Nyní se mezi ně zařadí i kalíšek.

Stejně jako u ostatních produktů, i u kalíšku dbá Marešová na to, aby byl vyráběn v České republice a využíval k tomu lokální zdroje. To je ale pochopitelně poměrně nákladné. I proto se designérka obrátila na potenciální zákaznice. Na crowdfundingovém portálu Hithit cílila původně na necelý půlmilion. To se jí ale podařilo překonat a nakonec lidé naposílali více než dvojnásobek.

„Hithit jsem brala i jako průzkum trhu. Chtěla jsem zjistit, jestli je o kalíšek zájem. Velkou část odměn proto tvořily přímo předobjednávky. A zájem tedy rozhodně je. Díky tak velké částce se podaří zafinancovat nejen vznik formy, ale vyvíjíme i aplikaci s menstruačním kalendářem, bude i antibakteriální čisticí sprej a jako součást projektu natáčíme i podcast o ženské intimitě,“ dodává Marešová.

V rozhovoru jsme ale nerozebírali jen menstruační kalíšek. Řeč bude i o designu jako takovém, bavíme se i o tom, proč je menstruace tabu a zda se o ní dnes mluví otevřeněji. Opomenout nemůžeme ani design speciální tramvaje či dalších dopravních prostředků a rozebereme i současnou podobu zastávek metra nebo pražských chodníků. Více už ve videu výše.