Video placeholde
T3 Coupé v terénu
Součástí výletní tramvaje T3 Coupé je pípa, z níž vám natočí pivo hosteska ve stejnokroji vyrobeném speciálně pro obsluhu T3
Interiér T3 Coupé
Interiér T3
Designérka T3 Anna Marešová si štípe lístek
9
Fotogalerie

Modrobílá sexy kráska v ulicích Prahy. Nová tramvaj T3 Coupé nabízí svezení ve velkém stylu

Znáte ten pocit, kdy si obléknete ty extravagantní nové šaty a otáčí se za vámi celá ulice? Přesně takhle se museli cítit všichni účastníci pětačtyřiceti jízd luxusní výletní tramvají-kupéčkem, která koncem října během Designbloku vyvezla na okružní jízdu Prahou nadšence do dobrého designu a MHD. Anna Marešová se od krásných erotických pomůcek pro ženy (Whoop.de.doo, olala!) posunula ke srovnatelně estetickým a rovněž vzrušujícím, jen poněkud větším a víceúčelovým strojům.

Výletní tramvaj T3 Coupé s otevřenými, neprosklenými boky zadní části vozu navazuje na tradici klasických vozů Tatra T3. Dokonale sladěný exteriér, interiér i speciální uniformy upomenou na zašlé časy, přesněji na šedesátá léta (vůz je poctou designérovi Františku Kardausovi, autorovi návrhu původní tramvaje Tatra T3).

Přínosné mezidruhové křížení

Během téměř hodinové jízdy krásným old-timerem (po nástupu na stylové dočasné refýži jsme vyjeli z holešovického Výstaviště přes Libeňák na Křižíkovu a Florenc, dále Dlouhou třídou přes Malostranskou na Chotkovy sady a Strossmayerákem zpět k centru Designbloku, na Výstaviště) si cestující mohli vychutnat nejen pohledy do promoklých ulic plných státních vlajek, ale taky pivo načepované přímo ve voze. „Bar je inspirovaný pultíkem tramvaje T1, u nějž se dříve prodávaly lístky, a střešní okna jsme si zas půjčili z autobusu Škoda 706 RTO,“ přiznává přínosné mezidruhové křížení šéfka studia Anna Marešová designers, zatímco si štípá lístek v označovacím zařízení, které je rovněž pastvou pro oči pamětníků. Osmatřicetiletá Anna Marešová návrh „tramvaje pro Prahu“ zpracovala už ve své bakalářské práci na ústecké UJEP a o dopravě dost přemýšlí, a nejen proto, že v Praze žije.

 

Elegantní koráb silnic 

Obecně je tenhle elegantní koráb silnic nostalgickým pohlazením. Bílé polstrované lavice zadní části jdou díky koženým poutkům, nebo spíš řemenům, sklopit tak, aby všech 31 lidí, co se vejdou na palubu, mohlo na dřevěném parketu tancovat, i když tělo na tělo. Pokud dokážete ohlídat děti, aby se za jízdy nevykláněly a neriskovaly, že je dekapituje protijedoucí tramvaj (a já to dokázala), náramně si jízdu užijete. Abyste si ji mohli připomínat, vyrobilo studio Anny Marešové pěkné upomínkové předměty, od tužek a plakátů po plátěné tašky a plecháčky.

Zadavatel projektu Dopravní podnik hl. m. Prahy hodlá tramvaj, jejíž koncept vznikl před dvěma lety, ale na níž studio Anny Marešové začalo plně pracovat až loni v červnu, prozatím pronajímat. Za hodinu pronájmu zaplatí firma, která chce své zaměstnance nebo obchodní partnery vyvézt na zážitkový výlet, 7 700 korun. Úplně nejlepší by samozřejmě bylo, kdyby se nové vedení metropole rozhodlo nechat pár kousků tramvaje vyrobit. Aby Praha měla kromě uzavřených nebo polozřícených mostů i jinou dopravní ikonu; podobný symbol, jakým jsou třeba londýnské double-deckery.