V neděli odpoledne už na stagi Reflexu viselo minimálně pět set návrhů státních vlajek, nakreslených často dětskýma rukama

V neděli odpoledne už na stagi Reflexu viselo minimálně pět set návrhů státních vlajek, nakreslených často dětskýma rukama Zdroj: Zbyněk Pecák

Jako třetí z pěti debat Reflexu v Průmyslovém paláci proběhla Oslava nesdělitelnosti v sobotu 27. října. Dokážou čeští spisovatelé zaujmout svými příběhy za hranicemi republiky?, ptala se Kateřina Kadlecová. Odpověď jí a publiku dali Veronika Chaloupková, Marek Toman a Jack Robert Coling.
Oslava provokace, pátek 26. 10. Když se výtvarné umění potká se státním symbolem. Na snímku zprava Marek Gregor z Reflexu, sochař Stefan Milkov a zlatník a sochař Jiří Belda.
Letos, kdy slavíme sto let od vzniku Československa, přišel Český olympijský výbor s variantami nové české hymny. Redakce Reflexu se rozhodla podívat na jiný státní symbol. Oslovili jsme výtvarníky s výzvou k vytvoření nové české vlajky.
Jack Robert Coling na debatě Reflexu o české literatuře v zahraničí reprezentoval před dvěma lety vzniklé České literární centrum, které mimo jiné zabezpečuje pobyt českých autorů v zahraničí na tvůrčích stipendiích nebo propaguje českou knižní kulturu na mezinárodních veletrzích.
Hosté debaty Kateřiny Kadlecové byli též Veronika Chaloupková z nakladatelství Argo, která čtyři roky pracovala pro Dilii a prodej české literatury do ciziny zná opravdu ze všech stran, a Marek Toman, spisovatel, překladatel, publicista, autor básnických sbírek a také několika knih pro děti.
24
Fotogalerie

Nové české vlajky, staré i nové hvězdy designu: Ohlédnutí se za Designblokem a pozvání na jeho poslední den

Že Designblok v Průmyslovém paláci na Výstavišti ocenil v deseti kategoriích nejlepší projekty a tvůrce svého 20. ročníku, všichni zaregistrovali. Ale na to, že na Reflex Stagi v Openstudiu, na samém konci levého křídla Průmyslového paláce, visí takových pět set nových návrhů české vlajky z rukou tuzemských občanů i několika návštěvníků-cizinců, je třeba ještě jednou upozornit.

Pokud vás, milí čtenáři, zajímají výsledky a ocenění letošního ročníku, klikněte SEM pro přehled nominovaných i vítězů jednotlivých kategorií a fotografie produktů a instalací. Do naší fotogalerie se pak podívejte na snímky fotoreportéra Reflexu Zbyňka Pecáka z vyhlášení, z pár vybraných designových koutků i z některých z pěti debat, které Reflex na svém pódiu v rámci Designbloku připravil pro ctěné publikum.

Rádi bychom vás ještě jednou pozvali na debatu dnešní, tu úplně poslední. Má název Česká republika slaví s ufonem (název nechť si každý interpretuje po svém) a koná se v pondělí 29. 10. od 19.00 na Reflex Stagi v Openstudiu (levé křídlo Průmyslového paláce). O humoru na stránkách časopisu Reflex v době, když je realita ještě bizarnější než příběhy Zeleného Raoula, si před očima poučené veřejnosti budou povídat redaktoři a výtvarníci Reflexu Dan Hrubý, Štěpán Mareš, Marek Douša a Milan Tesař. Pokud už po Večerníčku vycházet ven nehodláte a debatu nestihnete, zavítejte alespoň v příhodnější denní dobu k oslavné stěně s českými státními vlajkami, jak si je ve slavnostních dnech představují výtvarníci spjatí s redakcí a odhadem pět stovek návštěvníků Designbloku. U všech tří stolků určených kreslířům bývá sice po celý den nátřesk (obsazeno bývá zejména rozjařenými dětmi, které už se proskákaly na atrakcích umístěných hned za vstupem a projely na přilehlém nafukovacím tobogánu), ale kreslit se dá přímo na zdi. Sami rozhodněte, zda půjde především o Zeď nářků, nebo o Zeď fórů. Těšíme se na vás.