Video placeholde
Ruští mírotvorci se připravují na let do Kazachstánu
Příprava ruského vojenského vozidla na let do Kazachstánu
Ruští mírotvorci se připravují na let do Kazachstánu
Dvě ruská vojenská letadla se připravují na let do Kazachstánu
4
Fotogalerie

Situace v Kazachstánu se zostřuje. Vojáci v centru Almaty začali střílet do demonstrantů

Kazašští vojáci začali střílet po demonstrantech na hlavním náměstí v Almaty, centru nynějších nepokojů v Kazachstánu, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na očité svědky, podle kterých si střelba vyžádala mrtvé. "Lidé, kteří běželi od náměstí, potvrdili, že na místě jsou ranění a zabití," napsal TASS. Také zpravodajové agentur AFP a Reuters z místa uvedli, že je v centru nevětšího města středoasijského Kazachstánu slyšet střelba.

Očití svědci podle agentury Interfax uvedli, že vojáci přijeli v pěti kamionech na náměstí, kde se v tu dobu zdržovalo asi 300 demonstrantů. Akci kazašských vojáků předcházely výzvy k vyklizení hlavního městského náměstí. "Ať všichni opustí náměstí, začínáme střílet," znělo podle médií z tlampačů. Úřady podle Interfaxu zprávy o střelbě na náměstí dosud nepotvrdily. Informovaly namísto toho o "zničení teroristů", kteří zaútočili na policejní velitelství.

Policejní mluvčí v Almaty už dříve ohlásila "likvidaci" desítek útočníků na vládní budovy, což některá média interpretují jako potvrzení, že bezpečnostní síly už zabily desítky demonstrantů.

V potyčkách podle státní televize také přišlo nejméně 13 policistů o život, dalších 353 příslušníků pořádkových sil utrpělo zranění. V celé zemi si nepokoje vyžádaly podle ministerstva zdravotnictví více než tisícovku zraněných.

Střelbu na hlavním náměstí v Almaty označil ruský list Kommersant za známku, že úřady přistoupily k "čištění" města, ve kterém podle zpravodaje deníku panuje apokalyptická situace: "Při cestě do města lze jako první vidět obrovské fronty na benzinových stanicích, které ještě fungují. Desítky aut, mraky lidí."

Blíže k centru prý lidé sami otevřeli zásobníky s palivem a přelévají si jej do kanystrů. "Jede se v hustém dýmu, smíšeném se smogem, a okolo jsou pozůstatky spálených autobusů, nákladních a osobních aut. Čím blíž k centru, tím více je spálených zastávek a zničených bankomatů. Obchody jsou zabarikádované, anebo vyrabované," popsal zpravodaj ruského deníku. Po městě podle něj chaoticky jezdí mnoho aut s odšroubovanými poznávacími značkami. "Máme pocit, že ve městě nic není pod kontrolou a neplatí žádná pravidla," dodal Kommersant.

V Kazachstánu se nyní rozbíhá operace především ruských vojáků pod hlavičkou postsovětské Organizace Smlouvy o kolektivní bezpečnosti (ODKB), kterou o pomoc se zvládnutím situace požádal prezident Kasym-Žomart Tokajev. Země ODKB slíbily vyslat do Kazachstánu na omezenou dobu "mírové jednotky". První ruští výsadkáři jsou již na místě, jejich hlavním úkolem je podle sekretariátu ODKB chránit důležitá státní a vojenská zařízení a pomáhat kazašským silám při "nastolení pořádku".

Kazachstán, největší a nejbohatší ze středoasijských zemí, od neděle zažívá nejhorší protivládní protesty za posledních nejméně deset let.

Video placeholde
Protesty v Kazachstánu kvůli zdražení zkapalněného ropného plynu (LPG) • Reuters