Adam Vojtěch předává ministerstvo zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.

Adam Vojtěch předává ministerstvo zdravotnictví Vlastimilu Válkovi. Zdroj: Blesk:David Malik - CNCenter A.S.

Tisková konference po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) (22.12.2021)
Tisková konference po jednání vlády: Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) (22.12.2021)
Adam Vojtěch předává ministerstvo zdravotnictví Vlastimilu Válkovi.
Vlastimil Válek před ministerstvem zdravotnictví.
Vlastimil Válek před ministerstvem zdravotnictví.
15
Fotogalerie

Lhal vám Vojtěch, lže vám Válek. Kdo čichne k moci, sklouzne ke covidové totalitě

Dokud před podzimními volbami potřebovala tehdejší opozice hlas každého voliče, slibovala rozumnější přístup k řešení koronavirové infekce. Konkrétně třeba uznávání protilátek jako doklad bezinfekčnosti (srovnatelně s očkováním či nedávným proděláním nemoci). Jakmile ale usedli do vládních křesel, na své předvolební sliby tehdejší opoziční politici zapomněli. Nejen uznávání protilátek je najednou pasé a jede se ve starých kolejích.

Boj s epidemií byl v předvolebním období pro velkou část voličů jedním z hlavních témat. To, zda jednotlivé strany hlásaly spíše přísně restriktivní strategii, či naopak spíše liberálnější přístup, bylo pro leckoho rozhodujícím důvodem, ke komu se přiklonit a podpořit ho svým hlasem. Zatímco Babišova vláda předváděla rok a půl nepromyšlených lockdownů, protiprávních uzávěr okresů a dalších nesmyslných zákazů a příkazů, zástupci koalice SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) i PirSTAN se tvářili jako učinění miliusové.

„Očkování musí být dobrovolné. To je zásadní princip, ze kterého koalice SPOLU nebude ustupovat,“ uvedl na otázku Reflexu šest týdnů před volbami mluvčí koalice SPOLU. A odpovídal i na dotaz týkající se protilátek: „AntiCovid tým koalice SPOLU jako jeden z prvních poukazoval na fakt, že stát neuznává jako ekvivalent testů či očkování také dostatečné hodnoty protilátek prokázané testem. Tato praxe by se měla změnit a dostatečná hladina protilátek by měla být dostačujícím důkazem bezinfekčnosti jednotlivce. Změnu navrhl v podobě pozměňovacího návrhu k zákonu o ochraně veřejného zdraví člen AntiCovid týmu a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský už začátkem července.“ Obdobně odpovídali i zástupci Pirátů a STAN, jejichž kandidátem na ministra zdravotnictví byl právník Ondřej Dostál, vehementní propagátor uznávání protilátek a dobrovolnosti očkování.

Ještě koncem října, kdy už sice bylo po volbách, ale stále nebylo jasné, zda se vítězům podaří sestavit vládu a získat jmenování od prezidenta Miloše Zemana, mluvčí SPOLU i PirSTAN potvrdili, že jejich předvolební sliby platí a nic se na nich nemění.

Jaká je situace o dva měsíce později? Vyhláška, jíž Babišův mazlík v roli ministra zdravotnictví Adam Vojtěch nařídil části populace povinné očkování, stále platí a od nové vlády jsme se zatím dočkali jen mlhavých řečí o tom, že je ji třeba „upravit“. Tedy nikoliv hodit do koše a nadále trvat na předvolebním „zásadním principu, že očkování musí být dobrovolné“.

Naopak, do koše už nový ministr Vlastimil Válek hodil předvolební slib uznávání protilátek. Podle něj to není momentálně vůbec na stole a vláda to prý snad bude zvažovat, až se přežene vlna omikronu. „Kdyby byla delta, už máme protilátky v systému. Delta není, máme omikron. U omikronu jsou jiné protilátky než u delty,“ hájil Válek svůj nynější postoj, který je zcela v rozporu s dřívějším oficiálním postojem SPOLU.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Vlastimilem Válkem • Prostor X

Taková argumentace je směšná minimálně ze dvou důvodů. „Kdyby měla babička kulky, byl by to dědeček,“ slýchávají občas děti, když své výmluvy začínají slůvkem „kdyby“. Válek si navíc svůj argument (ať už vědomě, nebo náhodou) vypůjčil od známé molekulární genetičky Soni Pekové, která se proslavila věštbou, že covid zmizí do Vánoc 2020. Když se pak tou dobou Česko potýkalo s mimořádně silnou vlnou nákazy, vysvětlovala Peková, že už vlastně vůbec nejde o původní koronavirus, ale o úplně jiný vir, a její prognóza se tedy vlastně naplnila. Ocenění Bludný balvan za pseudovědecké blábolení získala zcela zaslouženě.

Bylo by fajn, kdyby nějakou podobnou cenu dostal i ministr zdravotnictví Válek. Co třeba Řád Zlatého Andreje, který by se uděloval vládním politikům za flagrantní neplnění předvolebních slibů?

P. S.: Aby z toho nespravedlivě nevyšla jako nevěrohodná jen koalice SPOLU, sluší se připomenout, že ani další vládní strany (Piráti a STAN) zatím nijak viditelně nebojují za to, aby kabinet dodržel své předvolební covidové sliby. Někdejšího pirátského kandidáta na ministra zdravotnictví a urputného zastánce uznávání protilátek a dobrovolnosti očkování Dostála už Piráti dokonce kvůli těmto jeho aktivitám vyštípali ze svého týmu.