Video placeholde

Dostál v podcastu Reflexu: O povinném očkování proti covidu musí rozhodnout parlament

Je Babišova novela očkovací vyhlášky právní paskvil? A proč ji Fialova vláda nezrušila, když před volbami avizovala, že to udělá? V podcastu Reflexu se na to experta na zdravotnické právo Ondřeje Dostála zeptala Angelika Bazalová.

Není možné nařídit povinné očkování z důvodu individuální ochrany. Vždy je nutné splnit podmínku zabránění šíření nemoci. A to v případě covidu-19 splněno není, vysvětluje jedno z hlavních právních úskalí nové očkovací vyhlášky právník Ondřej Dostál. V úvodu rozhovoru se spolu s Angelikou Bazalovou zamýšlejí nad tím, proč ji nová vládní garnitura už dávno v souladu se svými předvolebními sliby nesprovodila ze světa.

“Voliči jsou v této otázce rozděleni téměř přesně půl na půl, politické preference na to nemají zásadní vliv. Ať udělá premiér Fiala cokoliv, vždycky část příznivců nové vlády naštve. Shodný názor na řešení tohoto problému nepanuje ani uvnitř koalice. Tuhle nášlapnou minu Fialovi ještě před odchodem ze Strakovky stihl uchystat odcházející premiér Babiš a účel byl splněn. Ještě dřív než se Fialův kabinet reálně ujal vlády, čelí protestům lidí, kteří se s povinným očkováním nehodlají smířit. Pokud by to ale udělal, postaví se proti druhé část voličů, kteří mu vyčtou, že pro zvládání pandemie neudělal dost. Proto se snaží jako chytrá horákyně lavírovat co nejdéle,” shodují se oba.

Představitelé profesních skupin policistů, zdravotníků, hasičů, sociálních pracovníků i armády, kteří povinné očkování odmítají, dnes vyzvali na tiskovce premiéra ke zrušení vyhlášky. Jinak hrozí vlna dobrovolných odchodů i vyhazovů z práce.

“Jsou to lidé, které nemůžeme ztratit, nemůžeme ztratit ani jednoho. Jsou to lidé, kteří v době, kdy jim stát nedokázal zajistit ani ochranné pomůcky, ve chvíli, kdy ta epidemie vypadala brutálně nebezpečně, do té práce šli. Mohli ohrozit svoje děti i starší příbuzné, protože se na začátku nevědělo, co to způsobí. Těmto lidem dneska stát vzkazuje, pokud nejste očkovaní, nestojíme o vás, jděte pryč? To je úplně špatně,” konstatuje Ondřej Dostál.

O takovém zásahu do ústavou daných svobod, jakým je povinné očkování proti covidu, musí rozhodovat parlament, nikoliv pár ministerských úředníků. Nota bene za situace, kdy u komise, která to má v gesci, nikdo nezkoumá podjatost jednotlivých členů,” uzavírá Ondřej Dostál.

Celý rozhovor s Angelikou Bazalovou nejen o tom, proč by mohla novela očkovací vyhlášky narazit u Ústavního soudu, si poslechněte v podcastu Reflexu.