Video placeholde

Primář Straka: Šílená noc, Děda Mráz nám dal covidový dárek. Část lidí nemá na očkování inteligenci

Primář interny sokolovské nemocnice Martin Straka přijel na rozhovor rovnou z noční. V novém roce už třetí. „Přes noc jsem zaplnil úplně všechna covidová i necovidová lůžka,“ říká. Přitom v Karlovarském kraji už byla situace klidná vzhledem k jeho velké promořenosti. Teď je ale zase všechno jinak. „Včerejší služba byla šílená, přijelo 24 zachránek na malé interní oddělení okresní nemocnice. To je číslo, které jeden člověk skoro není schopný pojmout,“ popisuje svou aktuální zkušenost. Na zhoršení podle něj nemá vliv omikron, ten přijde až v druhé půlce ledna. „Tohle je vánoční delta, dáreček od Dědy Mráze.“

„Když si vezmu inkubační dobu kolem pěti dnů, tři čtyři dni, než se příznaky rozvinou úplně a lidi zavolají záchranku, tak to přesně vychází – 24. setkání rodin i těch, kteří se báli a byli izolovaní, tak najednou se o Vánocích potkali,“ vysvětluje si novoroční nárůst hospitalizovaných na svém oddělení Martin Straka, primář interny sokolovské nemocnice, která si loni v lednu prošla peklem. „Čekáme, co přijde. Půlka populace je před omikronem zcela nahá. On sice bude mít mírnější průběh, snad neohrozí děti a většina lidí to zvládne dobře doma, ale při dvou milionech nakažených to může být opět krizový stav,“ připouští.

„Rozčiluje mě, když přijímáme staříky, kteří by se i nechali naočkovat, ale aby měli doma klid a neposlouchali svého antivaxer potomka, tak to radši neudělají,“ přiznává lékař s tím, že takových případů zaznamenal několik. Stejně jako kritických průběhů onemocnění u těhotných žen, které jejich gynekologové zrazovali od vakcinace. U nich radši nezjišťoval, jak to dopadlo, ani kdo z kolegů jim dal takové doporučení, které je na kriminál. Část lidí pak podle něj nemá mentální kapacitu na to, aby pochopila, proč je žádoucí očkování podstoupit. Argument, že zachraňovat lidi si vybral jako své poslání, uznává, ale kontruje příměrem, že je „jako kdybyste vzal autobus plný lidí a naschvál naboural do zdi a pak řekl: ‚Tak je zachraňte, je to vaše práce.‘ Srážka toho autobusu je zbytečná. Řešíme spoustu zbytečných lidí, kteří kdyby byli očkovaní, jak mají být, tak bychom je nemuseli pohřbívat, nebo horko těžko zachraňovat. To nás ubíjí.“

Z pohledu vojáka v první linii, který byl svědkem ošklivých příběhů, by zavedl povinné očkování. „Chápu, že něco zakazovat je protivné, ale pandemie je věc veřejného zdraví, a to už spadá pod nějakou diktaturu a má rozhodovat generál, než nechat to na lidech,“ nefandí liberálnímu přístupu nového kabinetu Petra Fialy, kterému jinak drží palce. Předchozí vládu přitom označuje za „šílenou“.

Co mu navzdory rostoucímu počtu hospitalizovaných zlepšuje náladu, hrozí masivní odchod lékařů do jiných profesí, jaká je jeho vidina příští zimy nebo kdo by měl být novým prezidentem? I o tom hovořil Martin Straka v Prostoru X.