Koalice SPOLU a PirSTAN skládají novou vládu. Dodrží předvolební covidové sliby?

Koalice SPOLU a PirSTAN skládají novou vládu. Dodrží předvolební covidové sliby? Zdroj: ČTK / Michal Krumphanzl

Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
Fronty na očkování proti covidu v Česku (říjen 2021)
15
Fotogalerie

Jak proti covidu, až zmizí Babiš: Dodrží nová vláda to, co naslibovala před volbami?

Bude zajímavé sledovat, jak se v současné epidemické situaci postaví vznikající kabinet Petra Fialy ke svým předvolebním slibům. V některých důležitých bodech by jejich zavedení do praxe znamenalo přímý opak toho, jakým směrem postupuje odcházející vláda Andreje Babiše.

Většina posledních opatření, jimiž se Babiš, Vojtěch a spol. snaží zvládnout prudce rostoucí počty nakažených, má jednoznačný cíl: přimět pod hrozbou restrikcí co nejvíce lidí k očkování. Neočkovaným proto zrušila bezplatné testy, odmítá uznávat protilátky získané předchozím onemocněním, očkování začíná být spíše dobrovolně povinné než skutečně dobrovolné. Extrémem, který sice zatím neprošel, ale zcela vážně se o něm jednalo, bylo zakázat neočkovaným chodit do práce.

Koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a PirSTAN (Piráti a Starostové), které se na základě volebního úspěchu chystají v příštích týdnech Babišovu vládu vystřídat, prosazovaly v předvolební kampani pravý opak. Připomeňme si, jak před volbami odpovídaly na otázky Reflexu.

Měl by podle vaší strany stát přestat hradit testy na covid-19?

SPOLU

Za předpokladu, že ministerstvo zdravotnictví bude vydávat jakékoliv nařízení, že se někdo musí testovat, pak tento test musí být hrazený (pojišťovnou; pozn. red.). Není možné, aby na jedné straně ministerstvo vydalo nařízení, že se někdo musí testovat, a na druhé straně řeklo, že se tento test nebude hradit.

Piráti a STAN

Ne. Přestat hradit preventivní testy považujeme za značný hazard, zcela nás to oslepí z hlediska přehledu o epidemiologické situaci a povede k paradoxní vyšší míře nedodržování opatření. O zrušení hrazených preventivních testů se dá do budoucna uvažovat, ale v méně rizikové situaci.

Pokud by vaše strana obsadila po volbách resort zdravotnictví, prosazovala by, aby protilátky získané proděláním covidu-19 byly i po uplynutí 180 dnů považovány za doklad bezinfekčnosti?

SPOLU

Dostatečná hladina protilátek by měla být dostačujícím důkazem bezinfekčnosti jednotlivce. Změnu navrhl v podobě pozměňovacího návrhu k zákonu o ochraně veřejného zdraví člen AntiCovid týmu a poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský už začátkem července.

Piráti a STAN

Ano. Ministerstvo zdravotnictví od nás dostalo zcela návodnou interpelaci, jak by se dalo uznávání protilátek implementovat do praxe, a to již na konci května tohoto roku. Šlo v podstatě o stejný přístup, který později zavedlo do praxe sousední Rakousko.

Pokud by vaše strana obsadila po volbách resort zdravotnictví, prosazovala by povinné očkování proti covidu-19, případně od jakého věku?

SPOLU

Očkování musí být dobrovolné. To je zásadní princip, ze kterého koalice SPOLU nebude ustupovat.

Piráti a STAN

Ne, naopak se dlouhodobě zasazujeme o dobrovolnost očkování. Rozumíme tomu, že se „tvrdý“ mandatorní přístup může jevit jako efektivní, v realitě už to tak ale není. Stačí se podívat na země, kde tento přístup zvolili. Nevidíme tak žádný důvod volit cestu jako Turkmenistán nebo Saúdská Arábie.

Tento týden Reflex ověřil u mluvčích obou koalic, že oficiálně na svých předvolebních slibech trvají. V praxi by to tedy mělo znamenat například to, že jakmile se změní vláda, bude obnoveno bezplatné testování a začnou být (vůbec poprvé) uznávány protilátky jako doklad o bezinfekčnosti. Bude to tak? Uvidíme.

Stejně tak by po změně u kormidla měly být minulostí nápady na povinné očkování. Zejména zde ovšem není jasné, zda bude nová vládnoucí garnitura zastáncem skutečné dobrovolnosti, nebo zda půjde o dobrovolnost sice deklarovanou, ve skutečnosti ale budou neočkovaní postaveni do role druhořadých občanů a budou různě omezována jejich práva a svobody, jako je tomu teď.

Poslanec Vlastimil Válek (TOP 09), o němž se hovoří jako o příštím ministru zdravotnictví, už například připustil, že si při dalším zhoršování epidemie dokáže představit lockdown pro neočkované lidi starší 60 let. V takovém případě by ovšem slova o dobrovolném očkování byla ryzím pokrytectvím, stejně jako jedno z předvolebních hesel koalice SPOLU „Nedopustíme další lockdown“. Bylo by smutné, kdybychom nakonec zjistili, že jsme se po volbách a porážce Babiše dostali z louže pod okap.

Video placeholde
Je Česko připraveno na další vlnu covidu? Běhounek se opřel do opozice • Blesk TV a Mall TV