Video placeholde

Válek: Opatření už nesmí odnášet očkovaní. Jsem připraven být ministr, i když to odnesu, riskuji dobrou pověst

Byl by to hazard, mise ministra možná bude zvladatelná jen s opatřeními, která budou tvrdá a nepopulární, jsem připraven to řešit i za cenu osobních rizik a toho, že to odnesu, říká lékař, nově zvolený poslanec a taky možný budoucí ministr zdravotnictví profesor Vlastimil Válek /TOP 09/. Je připraven resort přijmout, ale zároveň prý ví, že ho to může stát jeho dobré jméno. Jde přitom podle něj stále o chyby vlády, která nedokázala proočkovat dostatečnou část společnosti. Každý den, kdy současný ministr a vládá váhá s masivní očkovací kampaní a neočkuje třeba ve firmách, situaci zhoršuje. Jsou to prý věci, které prý doporučuje už měsíce.

Opatření proti covidu už nesmí odnášet očkování, říká Válek. Jak přesně by měla strategie vypadat, ale zatím nedokáže říct. Dává dohromady tým odborníků, respektive ho dává dohromady šéf vakcinologické společnosti Chlíbek, se kterým se má budoucí ministr zdravotnictví radit a vycházet z jeho doporučení. Členy můžou být lidé jako epidemiolog Maďar, imunolog Thon a další. Podle Válka je otázka, jakým expertům teď naslouchá ministr Vojtěch, hlavní hygieničku nebo náměstkyni Vašákovou mezi odborníky na pandemii nepočítá.

Spor o to, jaká data Válek dostává, je částečně i jeho chybou. Nechybí mu totiž data jako taková, ale specifika a analýza. Například rozklad hospitalizovaných podle toho, jak dlouho mají od druhé dávky očkování. Chyběla mu i informace o testech, respektive o tom, jak často je lidé využívají. Teď je má, a proto podporuje, aby se dál proplácely. Opakovaně vyzdvihuje roli šéfa ÚZIS profesora Duška, který je prý pro řízení epidemie naprosto klíčový. Nejdůležitější je očkování, stále je to jediné řešení. Všechna opatření jsou jen kroky na cestě k tomuto cíli. Je přitom třeba proti testování dětí pod 12 let.

Proč je stále očkování tak důležité? Jak přesvědčit ty, kteří se naočkovat zatím nedali? Proč odborníci Spolu a PirStan ještě nemají strategii na boj s pandemií? Jak postupovat dál? A co všechno by Vlastimil Válek zvažoval, kdyby se ministrem stal? Dozvíte se v rozhovoru.

Hlasovat pro Prostor X v soutěží Křišťálová lupa můžete ZDE >>>

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>