Klára Jelínková

Klára Jelínková Zdroj: Zbyněk Pecák

Viceprezidentka Harvardu Češka Klára Jelínková: Technologie a sociální sítě do našich životů vnášejí problémy

Loni v září se do vedení Harvard University dostala Češka Klára Jelínková (49). Na jedné z nejslavnějších univerzit světa působí jako viceprezidentka, má na starost rozvoj informačních technologií. „Podle mě je právě tohle ona role univerzit – aby lidé pouze nepřenechávali rozhodování strojům a technologiím, ale raději se zamysleli nad tím, co nám ony stroje říkají,“ říká IT inovátorka.

Jaký je běžný den v životě viceprezidentky prestižního Harvardu?

Tady neexistuje něco jako běžný den. Já jsem teď každý den v kampusu, kde se setkávám s profesory nebo studenty, což je skvělé a inspirující. Některé dny mají zajímavější problémy, některé zase méně zajímavé.

Co jste řešila dnes?

Začala jsem pohovorem s naším viceprovostem pro digitální vyučování. Mluvili jsme o tom, jak na Harvardu užíváme technologii učení. Poté jsem měla schůzku s univerzitní knihovnicí, dále s viceprovostem pro výzkum o přístupu k otevřeným datům. K tomu jsem se setkala s výkonným viceprezidentem a měla další schůzky.

Jak vypadal váš život před tím, než jste se dostala do Ameriky?

Vysokou jsem začala studovat na Karlově univerzitě, obor přírodověda. Původně jsem se měla stát učitelkou přírodovědy a chemie.

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!