Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová 16. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, na které budou poslanci schvalovat státní rozpočet na příští rok.

Premiér Andrej Babiš a ministryně financí Alena Schillerová 16. prosince 2020 v Praze na schůzi Poslanecké sněmovny, na které budou poslanci schvalovat státní rozpočet na příští rok. Zdroj: ČTK

Premiér v demisi Andrej Babiš, vicepremiérka Alena Schillerové, vicepremiér Karla Havlíček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili na poslední tiskové konferenci ve svých funkcích (17. 12. 2021)
Premiér v demisi Andrej Babiš, vicepremiérka Alena Schillerové, vicepremiér Karla Havlíček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili na poslední tiskové konferenci ve svých funkcích (17. 12. 2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na poslední vládní tiskovce (17.12.2021)
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), ministryně financí Alena Schillerová (ANO) a premiér Andrej Babiš (ANO) na poslední vládní tiskovce (17.12.2021)
Poslední vládní tiskovka Babišova kabinetu, vláda připomněla své úspěchy: Ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (17.12.2021)
16
Fotogalerie

Česko loni hospodařilo s rekordní sekerou. Babiš a Schillerová upláceli voliče a zahnali zemi do dluhové bažiny

S tak vysokým deficitem státního rozpočtu Česká republika nikdy v historii nehospodařila. Nový ministr financí Zbyněk Stanjura oznámil, že v loňském roce skončilo hospodaření naší země v minusu 419,7 miliard korun. Zároveň doplnil, že státní dluh České republiky loni vzrostl na 2,466 bilionu korun. Na každého obyvatele naší země včetně kojenců či seniorů tak připadá dluh přes 234 tisíc korun. Českou republiku proto v následujících letech čeká finanční dieta.

Na hrozivé bilanci státních financí za loňský rok nic nemění skutečnost, že rozpočet počítal se schodkem ještě vyšším, a to v hodnotě 500 miliard korun. Opticky lepší výsledek je ale jen produktem účetních čachrů bývalého premiéra Andreje Babiše a jeho správkyně státní kasy Aleny Schillerové. Prvotně schválený rozpočet totiž počítal se schodkem „jen“ 320 miliard korun a během následné novelizace v průběhu roku byl navýšen až na půl bilionu korun. Úprava rozpočtu během roku 2021 přitom vypadala tak, že stát především uměle snížil příjmy a nadsadil výdaje. Konečný výsledek tak může budit zdání, že stát nakonec hospodařil úspěšněji, než plánoval. Ale nehospodařil.

O tom, že rozpočet za loňský rok skončí v hlubokém deficitu, nikdo nepochyboval. Stát se potýkal s následky pandemie covidu, velká část ekonomiky několik měsíců stála, vláda musela platit kompenzace a podpůrné programy, a naopak nemohla vybírat tok peněz na daních. Nebyla to jen česká specialita, ale dělo se tak všude ve světě.

Problém je však ten, že deficit státního rozpočtu byl mnohem vyšší, než kolik činila skutečná vládní pomoc na pomoc ekonomice zasažené covidem. Ještě na jaře roku 2020 Alena Schillerová vykládala všude a všem o tom, že státní podpora ekonomiky proti covidu činí 1,2 bilionu korun. Její nástupce Zbyněk Stanjura uvedl, že ve skutečnosti tato podpora, ale za roky 2020 a 2021 (!) činila 351 miliard korun. Za tyto oba roky přitom zadlužení státu narostlo o 780 miliard korun. Zbylé peníze tak Babišova vláda opřená o extremisty utratila za „něco“ jiného, z velké části na uplácení vybraných skupin voličů. Ze státního rozpočtu se tak stal nástroj parmanentní volební kampaně Babišovy politické firmy ANO 2011.

Výsledek státního rozpočtu za loňský rok i celkové zadlužení České republiky je katastrofální vizitkou bývalé vlády a symbolem jejího ekonomického diletantismu. S výsledky tohoto hospodaření ve stylu „po nás potopa“ se bude Česká republika potýkat a vyrovnávat řadu následujících let.

Zcela logicky budou muset přijít škrty ve výdajích a hledání dalších zdrojů financí, jinak země brzy narazí na dluhovou brzdu. Nová vládní garnitura nastupuje v neméně záviděníhodnou dobu. Bude muset naordinovat bolestivou a nepopulární ozdravnou kúru. Za ni zcela nepochybně sklidí kritiku i odsudky mnoha lidí, včetně Schillerové, ale i Andreje Babiše, který v následujícím období bude ve svém karavanu po celé zemi lidem vysvětlovat, jak se za jeho vlády měli dobře a že je jejich zachránce. Přitom Babiš a Schillerová by měli být první, kteří se všem obyvatelům Česka omluví za svoje konání v posledních letech a za tu spoušť, co tu po nich zůstala. Českou republiku zahnali na pokraj dluhové bažiny. Teď se budeme muset všichni hodně snažit, ale i odtrhnout si od pusy, abychom se v ní neutopili.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Alenou Schillerovou • Prostor X