Poslední vládní tiskovka Babišova kabinetu, vláda připomněla své úspěchy: Ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (17.12.2021)

Poslední vládní tiskovka Babišova kabinetu, vláda připomněla své úspěchy: Ministryně financí Alena Schillerová, premiér Andrej Babiš a ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (17.12.2021) Zdroj: ČTK / Deml Ondřej

Premiér v demisi Andrej Babiš, vicepremiérka Alena Schillerové, vicepremiér Karla Havlíček a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupili na poslední tiskové konferenci ve svých funkcích (17. 12. 2021)
Premiér Andrej Babiš (ANO) na summitu v Bruselu (16.12.2021)
Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ohlásil nákup obytného auta (27. 12. 2021)
Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) ohlásil nákup obytného auta (27. 12. 2021)
Expremiér Andrej Babiš (ANO) ukazuje obytný vůz, který si koupil (27.12.2021)
11
Fotogalerie

Argumentační kontury nové opozice se už rýsují. Jak půjdou ANO a SPD nové vládě po krku?

Přelom roku přinesl několik zajímavých úkazů. Nejen že bylo spíš jarní než zimní počasí, ale naplno se projevilo střídání vládních stráží. Představitelé dříve opozičních uskupení v čele s novým premiérem Petrem Fialou národu popisovali současný stav věcí a předestírali vize do budoucna, členové doposud vládnoucí garnitury se ocitli v roli oponentů.

A právě posledně jmenovaný jev stojí za větší rozpracování, protože se s ním budeme setkávat opakovaně a ve stále větší intenzitě. Pro názornost poslouží reakce Andreje Babiše na novoroční řeč jeho nástupce: "Mě to zklamalo. Je mi líto, že pan premiér opakuje různé nepravdy, které koalice tvrdila před volbami. Není pravda, že naše vláda nedbala na naši budoucnost, to je lež.“

To je reakce logická, předpokládatelná a bezpečně obecná. Z dalších slov nyní už bývalého předsedy vlády a šéfa hnutí ANO se dá odvodit, kterým směrem se kritika nové vlády povede. Nejdříve rovina pocitová: „Ten projev je o tom, že dopředu pan premiér straší.“ Neboli konec éry „ANO, bude líp“.

Ale klíčové samozřejmě je, na jaké oblasti „strašení“ či prostě vládních kroků se hnutí ANO jakožto dominantní opoziční síla zaměří. Tady byl Andrej Babiš konkrétnější v rozhovoru pro XTV.cz. Jednak dal najevo, že všechno je opravdu v pořádku a veškeré problémy půjdou na vrub nové vlády: „My jsme nastartovali strašně moc věcí. A ta nová vláda vlastně nemusí ani nic dělat, nechat to být.“ A naopak si posteskl, že naopak tomu bude… naopak: „Samozřejmě mě mrzí, že ty plody bude sklízet nová vláda, která se o to vůbec nepřičinila. A doufejme, že tomu nebude bránit.“

Pak ale přešel i na konkrétní rovinu, což bude pro nastavování opoziční agendy to hlavní. A právě z toho lze mnohé odvodit. Bývalá vláda „zvládla“ covid – takže jakékoliv zakolísání bude připisováno novému kabinetu. Deficit veřejných financí, nejsme sice „best in budget“, ale v jistých parametrech nejlepší v EU. Neboli šetřit a snižovat astronomický deficit, který dost možná přispívá k současným inflačním tlakům, netřeba.

Hnutí ANO, které v prvotní vzestupné fázi převzalo i velké množství voličů středových stran, se každopádně rozhodlo setrvat i po ústupu do opozice v levicových politických zákopech. Dost to bylo například vidět při reakcích, které souvisely s prostým střídáním moci. Stačí pár věcí, kterými chtěl novopečený šéf opozic dokázat nedokonalost nové vlády.

Například tvrzením, že nové vládě jde jen o papalášské výhody. O auta, řidiče, (zákonem dané) rostoucí platy… A navíc nechce tato zlá a dost možná pravicová vláda ignorovat stav veřejných financí a nebude chtít přidat všem bez ohledu na tristní stav veřejných financí.

A na to je „netéma“ ideální. V čemž předsedovi ANO sekunduje i bývalá ministryně financí a novopečená šéfka poslaneckého klubu hnutí Alena Schillerová: "Za mě obrovské zklamání. Já jsem prostě čekala, že premiér Fiala naváže na to, o čem hovořil na počátku, když se stal premiérem, že bude spojovat společnost, že bude premiérem i pro ty, kteří nevolili pětikoalici. Ale dnes jsem měla pocit, jako by pokračovala volební kampaň,“ uvedla a dodala: „To je to, že sáhli na platy té spoustě těch nejpotřebnějších,“ prohlásila. A jako příklad uvedla pracovníky krajských hygien. Kde vyprchalo to středopravicové hnutí ANO?

Je tu ale ještě druhý výrazný opoziční element, opět hnutí, nyní SPD. Tedy v současnosti druhá nevládní, ale pořád – na rozdíl například od sociálních demokratů či komunistů – parlamentní strana. Okamurovci si zjevně budou hrát dál svoji hru, byť reakci se asi zcela vyhnout nemohli… Podle zlaté zásady: kdo alespoň občas na něco nereaguje, jako by nebyl.

Šéf strany Tomio Okamura tedy pochválil novopečeného premiéra a pojmenoval problémy, které SPD zmiňuje už dlouho.

Neboli podle notiček SPD a potažmo z projevu šéfa Tomia Okamury v pasáži, co nás trápí. A co už příznivci tohoto spolku už dávno vědí: „Jak to říká dlouhodobě SPD, tři problémy, které v současné době asi nejvíce pálí občany České republiky. Zaprvé je to inflace, zadruhé zdražování energií a zatřetí je to situace kolem covidu. Bohužel ale nenabídl za vládu žádná konkrétní řešení těchto problémů. A dokonce předvedl fatální iluzi, kdy řekl, že vidí řešení zdražování energií v předsednictví České republiky v Evropské unii.“

Neboli tři největší opoziční strany nepůjdou teď spolu, ale proti sobě. Pro čerstvě zrozenou vládu mimořádně velká vitální vzpruha… Anebo snad ne?

Video placeholde
Andrej Babiš a jeho obytňák • Facebook