Premiér Petr Fiala během novoročního projevu

Premiér Petr Fiala během novoročního projevu Zdroj: ČTK

Tisková konference po jednání vlády: Premiér Petr Fiala (ODS) (22.12.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (20.12.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (20.12.2021)
Premiér Petr Fiala (ODS) během rozhovoru pro Blesk (20.12.2021)
Premiér Petr Fiala a spravedlnosti Pavel Blažek na první tiskové konferenci.
12
Fotogalerie

Fialovo varování před spasiteli a konec marketingového populismu

Premiér Petr Fiala vystoupil s novoročním projevem, který signalizuje změnu politického stylu. Neslibuje snadná řešení složitých problémů a nebude se řídit marketingovým populismem, jak bývalo v posledních letech zvykem.

Premiér Fiala navázal na novoroční projevy zavedené předchůdcem Andrejem Babišem. Kontrast byl patrný na první pohled a nejde jen o jazykový projev, jak si všímají mnozí pozorovatelé na sociálních sítích. Zatímco Fiala volil realistický tón, Babišova vystoupení se nesla ve znamení sebechvály a husákovského vytváření virtuální propagandy. 

Tři vážná nebezpečí

Fiala uvedl, že hodlá k lidem mluvit otevřeně a nebude lakovat situaci na růžovo. Čeká nás jeden z nejsložitějších roků polistopadové historie, kdy budeme podle něj čelit třem vážným nebezpečím: cenám energií, inflaci spojené se zadlužováním a covidu. 

„Budou nás trápit problémy, které přicházejí z venku, ale i problémy, které jsme si zavinili sami. Hlavně tím, že předchozí vláda jen málo dbala na naši budoucnost a doslova žila ze dne na den,“ prohlásil Fiala. 

„Chovala se, jako by Česká republika nepotřebovala akutně řešit nové zdroje energií pro naše domácnosti a náš průmysl. Jako by neustálé zadlužování naší země nemohlo nikdy způsobit inflaci,“ dodal premiér a vymezil se tak vůči alibismu Babišova společenství, že vláda nemá na současném stavu žádný podíl.

Úkolů čeká na Fialovu vládu mnohem víc, třeba podpora malého podnikání, sužovaného v Babišově éře zbytnělou byrokracií. Jejich důležitým předpokladem je deagrofertizace státu - eliminace páté kolony zájmů jedné vlivné oligarchické skupiny ve státní správě.

Zdražování energií

Výběrem hlavních témat pro nejbližší období se Fiala shoduje s vánočním poselstvím prezidenta Miloše Zemana. Liší se však představami, jak s nimi naložit. Zdražování energií nemá původ jen v příliš ambiciózní zelené evropské politice, ale i v pocovidovém ekonomickém šoku. A jak se nyní ukazuje, i v riskantní závislosti EU na dovozu ruského zemního plynu, umocněnou výstavbou plynovodu Nord Stream 2. 

„Na jedné straně je zde Rusko, které se snaží Evropu vydírat, a dokonce dává najevo, že je připraveno i na ozbrojený konflikt, a na druhé straně tu máme významné evropské státy, které se rozhodly investovat do nezávislosti na fosilních palivech, a to takřka za každou cenu,“ zmínil premiér, a narážel tak zejména na energetickou strategii německé vlády, jež bude ovlivňovat i sousední země.

Fiala se shoduje se Zemanem, že klíčovou roli v energetickém mixu má u nás hrát jádro, jelikož pro kompletní náhradu fosilních paliv obnovitelnými zdroji u nás nejsou vhodné přírodní podmínky.  Shodují se i v kritice vlád ANO a ČSSD, že jsme ve výstavbě nových jaderných bloků ztratili osm let.

Zemanova odpovědnost

Soulad ovšem nepanuje v neúčasti ruských a čínských firem v tendru a Zemanově návrhu „vyvázat se“ z Green Dealu. Prezident asistoval u jeho schvalování předchozí vládou na evropské půdě a nijak se tehdy vůči jejímu postupu nevymezoval. 

Babiš strategii Green Deal odsouhlasil už v roce 2019 (podruhé o rok později), chlubil se objemem vyjednaných dotací, a zamlčel důsledky dekarbonizace na tuzemský průmysl a domácnosti. Už tehdy byl kritizován z ekonomické a podnikatelské sféry, že vláda nepředložila dopady naplňování této dohody, jež se odrazí ve zdražování produkce.

Dnes se tyto výhrady potvrzují, navzdory výřečnosti Karla Havlíčka. Bývalý dvojministr tvrdí, že na uznání jádra jako čisté energie, jež bude zařazeno do tzv. taxonomie, finančně upřednostňující bezemisní zdroje, pracoval už dva roky. Babišova vláda se probrala až krátce před volbami, kdy se přihlásila ke skupině států vedené Francií.

Jednoduchá řešení populistů

Fiala v této souvislosti varoval před „různými politickými spasiteli a populisty, kteří budou chtít této situace zneužít a budou tvrdit, že řešení je jednoduché, že stačí něco odmítnout nebo odněkud vystoupit. Není to pravda. Složité problémy přece nikdy nemají jednoduchá řešení.“ 

Ekonomické náklady takového kroku by převážily výnosy a aktuální dohoda o využití jádra ukazuje, že je možné nejspornější části zelené dohody s evropskými spojenci korigovat.

Snadné nebude ani krocení inflace, na níž mají podíl nejen importované vlivy, vyžadující mezinárodní řešení, ale i domácí politika masivního přerozdělování, mzdové tlaky posledních let, a státem podporované zakonzervování pracovního trhu, kde chybějí stovky tisíc pracovních sil.

„Zdědili jsme rozpočet s dalším obrovským schodkem. V těchto dnech se ho snažíme seškrtat aspoň na únosnou míru, abychom ukázali, že to s řešením inflace myslíme vážně,“ uvedl dále Fiala a slíbil úspory. „Máme totiž zbytnělý a těžkopádný stát a tomu rozumná redukce jenom prospěje.“ 

Nakonec vyjádřil víru, že se všechny problémy podaří společně vyřešit, přičemž apeloval i na osobní zodpovědnost, včetně přístupu k epidemii covidu. 

Jsme ve skvělé kondici?

Andrej Babiš jakoby tušil, že bude podroben výhradám, a preventivně v předstihu zveřejnil na sociálních sítích tradiční „budovatelské“ video. Znovu se v něm vychválil, co všechno jeho vláda nastartovala, včetně marketingových národních investičních plánů.

„Těší mě, že se České republice daří. Naše země prosperuje a životní úroveň našich občanů se zvyšuje. Nevěřte nikomu, že máme veřejné finance v rozvratu. Jsou ve skvělé kondici a máme mezinárodní ratingy,“ chválil se. Není divu, že ho Fialův projev zklamal.

„Je mi líto, že pan premiér opakuje různé nepravdy, které koalice tvrdila před volbami. Není pravda, že naše vláda nedbala na naši budoucnost, to je lež,“ uvedl šéf ANO, jehož vláda rozvolnila rozpočtová zákonná pravidla na deset let, hodlala pokračovat v sérii obřích rozpočtových schodků a rezignovala na nutné reformy veřejných financí.

Nejbizarnější je ale vyjádření Babišovy současné pravé ruky Aleny Schillerové, jež byla patrně s kolegou Havlíčkem pověřena rolí hlavních mluvčích hnutí ANO v opozici.

Schillerová rovněž vyjádřila zklamání, jež doložila zmrazením platů státních úředníků. „Měla jsem pocit, jako by pokračovala volební kampaň,“ řekla mimo jiné. To je slovo do pranice tváří v tvář úmyslům jejího šéfa, jenž právě odstartoval prezidentskou kampaň.

Babiš si pořídil luxusní karavan za zhruba dva miliony korun. Bude v něm objíždět republiku, vyhýbat se poslanecké práci, která ho nezajímá, a diskutovat s občany, jimž bude servírovat lživou legendu o vzkvétající zemi. Nástupci ve vládě se budou mezitím potýkat s dědictvím jeho marketingového populismu. 

Video placeholde
Reflexe Kalouska a Stoniše 37: Fiala udržel proti Zemanovu tlaku koaliční většinu, proto vyhrál • Reflex.cz