Video placeholde
Čeští olympionici povezou do Pekingu vylepšenou čepici s názvem raškovka 2.0
Čeští olympionici povezou do Pekingu vylepšenou čepici s názvem raškovka 2.0
Čeští olympionici povezou do Pekingu vylepšenou čepici s názvem raškovka 2.0
Čeští olympionici povezou do Pekingu vylepšenou čepici s názvem raškovka 2.0
Čeští olympionici povezou do Pekingu vylepšenou čepici s názvem raškovka 2.0
13
Fotogalerie

Do Pekingu opět s legendární raškovkou. Čeští olympionici vyrazí na hry do Číny s vylepšeným kulichem

Český olympijský tým bude na XXIV. zimních olympijských hrách v Pekingu v roce 2022 Made in Czech Republic. Kampaň poukazuje na historickou značku kvality nejen ve sportu. „Jedeme hrdě reprezentovat Českou republiku, český sport a historii českého průmyslu,“ řekl předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval. Svrchní část oblečení olympioniků bude vyrobena v České republice včetně bundy se speciální nanomembránou. Sportovci budou nosit čepici Raškovku, edici 2.0, která je rovněž vyrobena v tuzemsku.

„Zimní olympijské hry se konají v Číně, která obléká téměř celý svět. Ale Češi se mohou pyšnit osobnostmi, jako jsou Otto Wichterle, Tomáš Baťa nebo Jaroslav Heyrovský a další vědci či průmyslníci. A tak poprvé od roku 1968 budou mít naši sportovci zásadní a nejviditelnější součásti kolekce vyrobené v České republice. Doufáme, že se v nich ukážou i na stupních vítězů. Chceme tak připomenout, jak šikovní lidé z Česka pocházejí – ve sportu i dalších oblastech,“ dodal Jiří Kejval.

Produkty kolekce vyrobené v tuzemsku ponesou visačku Made in Czech Republic. Cedulka vždy označuje, jak o dané oblečení pečovat. Tentokrát se však tradiční značky pro praní či žehlení proměnily v piktogramy zimních sportů – hokeje, lyžování, bobů, biatlonu a snowboardingu.

Hlavním produktem kolekce bude opět Raškovka, legendární čepice Jiřího Rašky jako hold jeho výkonu a první zlaté medaili ze zimních olympijských her v Grenoblu 1968. „Stejně jako společnost ALPINE PRO je ryze česká, i naši olympionici budou na blížících se hrách nastupovat při oficiálních olympijských aktech v ryze českých výrobcích. Raškovka, bunda i kalhoty jsou kompletně vyrobeny v tuzemsku. Na náš původ, tradice i naše sportovce jsme patřičně hrdí, a proto jsme rádi, že můžeme jim i sportovním fanouškům nabídnout technologicky nejvyspělejší oblečení z české produkce,“ řekl generální ředitel a zakladatel ALPINE PRO Václav Hrbek.

Svrchní oblečení, kalhoty a bunda, budou se speciální nanomembránou. „Tu si můžeme představit jako velmi jemné síto. Tím snadno projde vodní pára, ale kapka vody nikoliv. Proto se v oděvu s touto funkční membránou sportovci nebudou tolik potit a zároveň nepromoknou a oblečení jim neprofoukne,“ říká Roman Knížek, vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní Technické univerzity v Liberci, který je autorem patentované technologie laminování nanomebrány pro využití v oděvech.

Liberecká univerzita je kolébkou světové výroby nanovláken v průmyslovém měřítku, technologii vyvinul a patentoval profesor Oldřich Jirsák v roce 2005. Od té doby hledá celý svět uplatnění pro nové nanomateriály, funkční vrstvy do oděvů jsou jednou z cest. ,,Princip je jednoduchý, ale vyrobit nanovlákennou membránu, která si i po mnoha vypráních zachová vysokou paropropustnost a větruodolnost, a přitom nepropustí ani silný liják, byl oříšek, na jehož rozlousknutí jsem pracoval mnoho let. Česká věda tedy nezůstala ležet v šuplíku laboratoře, a to mě těší asi nejvíce. Pokud nyní bundu s naší nanomembránou obléknou i čeští olympionici, nemůže být mé nadšení větší,“ dodává Roman Knížek.

Novou Raškovku si měli možnost vyzkoušet už i někteří čeští sportovci. „Raškovka byla na zimních olympijských hrách v Koreji velký hit, proto jsme rádi, že se to přeneslo i na další olympiádu,“ řekl pilot českého čtyřbobu Dominik Dvořák. „Líbí se nám piktogramy na visačce Made in Czech Republic, kde je i bob, takže za nás super. Jsme nadšení,“ přidal se jeho parťák Jan Šindelář. „Čepice se mi líbí, je podobná té první Raškovce, je to hodně o české trikoloře,“ připojila hodnocení krasobruslařka Eliška Březinová. Fandit bude i olympijský vítěz z Tokia ve vodním slalomu Jiří Prskavec „Nové je vždycky lepší, já doufám, že se všem olympionikům v Raškovce bude dařit,“ uvedl kajakář.