Video placeholde

Útok maskovaného střelce na univerzitě v Permu má oběti na životech. Podívejte se na video

Osm mrtvých si vyžádala dnešní střelba na Permské státní univerzitě, informovaly tiskové agentury s odvoláním na ruský vyšetřovací výbor. Další lidé jsou zranění. V univerzitním areálu střílel útočník, jehož vyšetřovací výbor později identifikoval jako studenta této školy. Policie ho podle ruských médií zadržela. Při zatýkání se bránil a byl zraněn, píše agentura TASS. Tisková služba univerzity agentuře Reuters dříve řekla, že byl zabit. Jeho motiv je zatím nejasný.

Někteří studenti se před útočníkem zavřeli v posluchárnách univerzity, další vyskočili z okna, popsal agentuře TASS zdroj z bezpečnostních složek. Agentura Ria Novosti zveřejnila na sociální síti Telegram videa, která podle ní zachycují samotného střelce a pokusy některých lidí o útěk. Na jednom ze záběrů je vidět muž v černém, se zakrytým obličejem a s puškou, jak přichází k jedné z budov areálu.

Informace o počtu obětí se podle různých zdrojů liší a zatím není jasné, kolik je na místě zraněných. Regionální ministerstvo zdravotnictví, které informuje o 19 poraněných, už dříve sdělilo, že ne všechna zranění jsou střelná. Některá si podle něj způsobili studenti, když ve snaze uprchnout skákali z oken.

Studenti z části univerzity byli evakuováni. Město Perm na východě evropské části Ruské federace je vzdálené asi 1100 kilometrů od Moskvy.