Na podporu utlačovaných Bělorusů vystoupila na Staroměstském náměstí Svjatlana Cichanouská

Na podporu utlačovaných Bělorusů vystoupila na Staroměstském náměstí Svjatlana Cichanouská Zdroj: zbyněk pecák

Demonstrace na podporu utlačovaných Bělorusů na Staroměstském náměstí
Demonstrace na podporu utlačovaných Bělorusů na Staroměstském náměstí
Demonstrace na podporu utlačovaných Bělorusů na Staroměstském náměstí
Demonstrace na podporu utlačovaných Bělorusů na Staroměstském náměstí
Demonstrace na podporu utlačovaných Bělorusů na Staroměstském náměstí
29
Fotogalerie

Na podporu běloruské opozice demonstrovaly v Praze stovky lidí. Vystoupila i Svjatlana Cichanouská

Několik stovek lidí se dnes v podvečer sešlo na pražském Staroměstském náměstí, aby demonstrovali na podporu utlačovaných lidí v Bělorusku. Mají běloruské vlajky, někteří jsou oblečeni v národních barvách. Mezi řečníky byla i vůdkyně běloruské opozice Svjatlana Cichanouská. Shromáždění jí připomíná demonstrace, které se konaly v Bělorusku před rokem po prezidentských volbách. Podle zpravodajky ČTK lidé dodržují rozestupy a většina z nich má roušky.

Běloruské demonstrace byly podle Cichanouské momenty, kdy se psala historie. "Byla psaná dvěma pojmy. Na jedné straně bolest všech lidí, kteří byli mučeni, když byly potlačovány demonstrace. Na druhé straně pýcha na toto vzepětí a nový začátek Běloruska," řekla Cichanouská.

Akci nazvanou Společně za Bělorusko pořádá hnutí Milion chvilek pro demokracii a iniciativa Masaryk. Lidé mají vedle běloruských vlajek také několik transparentů, například s nápisy "Svoboda pro Bělorusko" nebo "Svoboda pro Prataseviče". Novinář Raman Pratasevič byl zadržen 23. května s partnerkou Sofií Sapegaovou v Minsku po vynuceném přistání letadla Ryanair, které s nimi a dalšími cestujícími mířilo z Atén do litevského Vilniusu.

Ředitelka české pobočky mezinárodní lidskoprávní organizace Amnesty International (AI) Linda Sokačová ve svém projevu odsoudila represe v Bělorusku a připomněla příběh Prataseviče a dalších mladých zadržených lidí. Vyzvala také k podpisu peticí. Lidé by podle ní kvůli situaci v Bělorusku měli vyvíjet tlak na politiky.

Herec a muzikant Jiří Macháček podpořil zadržené běloruské umělce. Herečka Aňa Geislerová označila Cichanouskou za prezidentku. "Jsem tady, protože si myslím, že existují chvíle, kdy neudělat vůbec nic znamená, že se přidáváte na stranu zla," uvedla herečka. "Nepodporuji režim, který svoje občany zastrašuje, zatýká, pronásleduje, mučí a vraždí. Chci, aby bylo jasné, že podporuji Bělorusko v jeho boji za svobodu a spravedlnost," dodala Geislerová.

Na místě bylo také plátno, na které organizátoři promítali jména lidí, kteří v Bělorusku zemřeli nebo byli zatčeni. Účastníci demonstrace rovněž vytvořili srdce, uprostřed něhož byla běloruská vlajka.

Cichanouská do Česka přijela na pozvání předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS). Běloruská politička je ve své zemi stíhána na základě článku trestního zákoníku, který pojednává o výzvách k uchvácení moci. Konkrétním důvodem má být to, že z iniciativy Cichanouské běloruská opozice vytvořila koordinační radu, která si klade za cíl zprostředkování pokojného předání moci v zemi. Hrozí jí od tří do pěti let odnětí svobody. Rusko zařadilo Cichanouskou mezi hledané osoby na základě dohody s Běloruskem.

Cichanouská se má setkat také s prezidentem Milošem Zemanem, premiérem Andrejem Babišem (ANO) nebo ministrem zahraničí Jakubem Kulhánkem (ČSSD). Na podporu svobodného Běloruska se uskuteční v úterý koncert na pražské Kampě.

Video placeholde
Ekonomika Běloruska • František Kára