Prague Pride 2019.

Prague Pride 2019. Zdroj: Blesk:Foto : Czech News Center / Rušinová Mária

ANKETA: Jste pro manželství gayů a leseb? Který z poslanců to ve sněmovní hádce trefil nejlépe?

Poslanci včera pustili do dalšího projednávání návrh, aby manželství mezi sebou mohli uzavírat i dva gayové či lesby. Jako vždy, když toto téma přijde na přetřes, byly v jednacím sále k slyšení nejrůznější protichůdné argumenty a kontroverzní výroky. Vybrali jsme ty nejzajímavější z nich a vy můžete hlasovat, který nejlépe odráží váš postoj k celé věci.

Největší pozornosti se dostalo prohlášení Tomia Okamury, který by podle vlastních slov raději skočil z okna, než aby žil jako dítě v adoptivní rodině dvou homosexuálů. Kromě něj vám na výběr nabízíme ještě dalších deset výroků. Kterému byste s chutí zatleskali?

Tomio Okamura, SPD
Kdyby mě jako malého kluka, který se nemůže bránit a nikdo neposlouchá jeho názor, adoptoval stejnopohlavní pár, tak radši skočím z okna.

Karla Šlechtová, ANO
Já osobně bych se jednou taky ráda vdala, a ne se registrovala.

Ivana Nevludová, SPD
Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že všude, kde bylo homosexuální manželství uzákoněno, prudce klesá svoboda slova i svoboda svědomí a zvyšuje se názorová cenzura. Prosté tvrzení, že heterosexuální rodina je pro děti lepší než jiné typy soužití, už je hodnoceno jako nenávistný výrok. 

Lubomír Zaorálek, ČSSD
Podívejte, já si myslím, že v těchto debatách se většinou přeceňují otázky sexu. Protože, když si představím různé dvojice, které žijí spolu, třeba starší a heterosexuální, tak jejich vztah už často bývá, může být asexuální a má vlastně podobu něčeho, co je jiné než to, co my máme na mysli, když se zabýváme vztahem homosexuálním.

Jaroslav Foldyna, SPD
Vtipy často odrážejí, co si myslí společnost. Já vám řeknu jeden vtip, co si říkají lidé dneska. Možná je starý. Na jedné vesnici pan doktor sedí a říká: Sestro, máme tu manžele Novákovy, zavolejte je dál! Přijdou Novákovi a říkají: Pane doktore, my bychom chtěli dítě. Děláme všechno, co dělat máme — jíme zdravě, nepijeme, máme styk několikrát denně, a pořád nemáme dítě. Pan doktor zvedne oči, podívá se na ně a povídá: Chlapi, neblbněte!

Marian Jurečka, KDU-ČSL
Slyším v diskusích třeba argumenty o tom, že my máme nějaké privilegované manželství. Já se vůbec necítím jako někdo, kdo by byl privilegován. Musím vám říct, že někdy toho mám plné kecky.

Marek Benda, ODS
Já jsem zažil debatu v letech 2005, 2006 a ještě dávno předtím, když se prosazovalo registrované partnerství. Všichni, kdo to prosazovali, včetně všech těch aktivistů, ujišťovali: V žádném případě se nechceme bavit o adopcích, v žádném případě se nechceme stavět na roveň manželství. Takže já ten celý příběh, který je nám tady dnes předkládán, vůbec nepokládám za příběh o právech gayů a leseb. To je příběh kulturní války, která se odehrává dnes ve značné části Západu.

Zuzana Majerová Zahradníková, Trikolora
I kdybyste ocas nazvali nohou, pes bude stále čtyřnohý. A myslím si, že to přesně zapadá do schématu toho, co se tady snažíme ze slova manželství udělat.

Markéta Pekarová Adamová, TOP 09
Byť jsem katolička, tak podpořím návrh sňatku pro všechny.

Pavel Bělobrádek, KDU-ČSL
Existuje taky mnohoženství například. I to je svazek, který se manželstvím nazývá v některých kulturách.

Lubomír Volný, nezařazený
Homosexualita je možná pro někoho dar, pro někoho prokletí. Ale když víte, že jste gay nebo lesbien, tak je vaší povinností nechtít mít dítě, protože příroda to nechce. 

Marek Výborný, KDU-ČSL
Přiznám se, že vůbec nerozumím tomu, proč v době, kdy řešíme pobíhající ruské agenty po území České republiky, v době, kdy tady máme potvrzený kolosální střet zájmů premiéra, v době, kdy tady máme pandemii, kterou nezvládáme, v době, kdy děti jsou uvázané doma u radiátorů už rok a nemůžou do školy, přestože zvláště na těch nižších stupních by tomu pravděpodobně ani epidemicky vůbec nic nebránilo, v době, kdy dětem chybějí sociální kontakty, nemohou ven do lesa se skauty a podobně, v době, kdy řešíme dopady covidu na rodiny, tak tady strávíme den debatou, která podle mého názoru by v této době samozřejmě počkala.