Kovářová: Chceme zabít manželství? Nikdy nebude pro všechny

“Slova mají svůj jasný význam,” řekla Ayn Randová v Atlasově vzpouře. A každá totalita začíná posunem významu slov. Pro mne i pro statisíce lidí bylo a je manželství posvátný svazek jednoho muže a jedné ženy. Dnes, stejně jako kdysi, o něm sní a o něj usilují tisíce a miliony lidi.

Mnohým se šťastné manželství nepodaří, ale ani rozvod jejich snu neuškodí. Každý člověk, kterého jsem třicet let své praxe rozváděla, věřil v manželství a při svatbě doufal, že právě ten jeho svazek vydrží navždy. A každý můj klient považoval rozvod za své osobní selhání.

Homopáry mají dnes registrované partnerství a není v pořádku, že množina jejich práv a povinností je úplně jiná než práva a povinnosti manželů. Přejí-li si stejnopohlavní dvojice svatby, nechť je mají. Stejně jako dědění, právo na informace nebo společné jmění. Přesně takový návrh jsme s kolegy připravili pro poslance Patrika Nachera. Jaká škoda, že tento návrh není na pořadu dne. Pro ten bych hlasovala okamžitě.

Dnes prosazují svůj návrh Piráti, kteří chtějí manželství pro všechny. Jenomže pro všechny to nebude nikdy. Když pro všechny, tak i pro nesvéprávné? Když pro všechny, tak i pro ženaté? Pro větší počty? Pro nezletilé? Ne. Pro všechny nebude nikdy.

Aktivisté volají po toleranci a hlasitě si vynucují respekt, ale sami jiné netolerují a nesouhlasné názory bagatelizují. Kdo necítí úctu k manželství jako k tradici, tomu se snadno termín bagatelizuje. Slova mají svůj jasný význam, proto otázka nezní, zda nesrovnat práva. Otázka zní, jak ten svazek nazvat. Partnerství? Soumužství a souženství, jak navrhuje lingvista PhDr. Jiří Hejlek? Nějak jinak? Pojďme o tom mluvit.

Ale pak si položme další otázky, protože tohle není binární problém.

  1. Chceme pro homopáry svatby? Ano.
  2. Chceme stejná práva? Ano.
  3. Chceme adopce dětí? To nevím. Za mě třeba ano, ale i tato otázka vzbuzuje emoce a nesouhlasy.  

A teď ještě trochu práva. Manželství pro všechny rozhodí celý systém mateřství a první domněnky otcovství. V odborné sféře se o tom nevedla žádná diskuze, chybí navazující právní normy, chybí modelové příklady. Skutečně chceme takhle nekoncepčně mávnutím ruky měnit právní systém? Dovolíme dvěma lesbičkám souhlasně na matrice prohlásit otcovství?

Chceme redefinici obsahu manželství? Já říkám NE. Pro mě je manželství svatý vztah muže a ženy, z něhož jsou počaty děti. V jednom takovém žiji déle než 30 let.

Není to xenofobní. Je to principiální. Tak mi přestaňte spílat a vyhrožovat smrtí. Kdo volá po toleranci, nechť je tolerantní i k té části veřejnosti, která nesouhlasí. Mimochodem je hodně velká, jenom mlčí. Vyhrožování a ostouzení ji zastrašilo a děsí. Staronová totalita je zpět. Takhle jste to, milí homosexuálové, opravdu chtěli? 

Takže, páni poslanci, řekněte návrhu nazvanému “Manželství pro všechny” NE. Proč? Protože tradice. Tradice, která se osvědčila. 

Srovnejte práva a povinnosti registrovaných partnerů a manželů. Pak vám společnost (liberální i konzervativní) poděkuje. V opačném případě zbytečně pošlapete hodnoty, které jsou většinové společnosti stále svaté.

Autorka je prezidentka Unie rodinných advokátů a bývalá ministryně spravedlnosti