Video placeholde

Jurečka: Dítě má mít předpokládané právo na matku a otce. Adopci dětí homosexuály nebudeme podporovat

„Za nás (KDÚ-ČSL) vidím jako opravdu ideální stav výchovy dětí vzor muže a ženy, vzor rodiny, fungující rodiny, jsem přesvědčen o tom, že toto má stát podporovat, a pokud jsou tady jiné pohledy na to, jak to má fungovat, tak ať je prosazují jiné politické strany. Ale za nás, za KDÚ-ČSL, my vidíme to, co tady říkám, a takhle dlouhodobě my tyto věci hájíme a prosazujeme,“ zdůvodňuje předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v pořadu Prostor X svůj postoj a celkový postoj KDÚ-ČSL k otázce adopce dětí homosexuálními páry.

„Neviděl bych to, protože především potom to dítě má mít předpokládané právo na matku a otce a ty argumenty, které říkají, ať se podíváme na děti v dětských domovech nebo kojeneckých ústavech, tak ty bohužel naráží na to, že dneska děti, které mohou směřovat do pěstounské péče nebo k adopci, tak z těchto dnešních ústavů směřují velmi rychle. Takže z našeho úhlu pohledu my pro tento krok umožnění této adopce nevidíme nutné měnit legislativu, a pokud se tady najde většina ve sněmovně, tak je to debata, ať se to případně na tu debatu dostane, ale za nás, za KDÚ-ČSL, my ten krok nevidíme, nechceme ho podporovat a podporovat ho nebudeme,“ vysvětluje Marian Jurečka.

Celý rozhovor s Marianem Jurečkou můžete zhlédnout zde: 

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Marianem Jurečkou • Prostor X

Na otázku, zdali má opravdu pocit, že děti z dětských domovů a podobných ústavů míří do rodiny velmi rychle, odpovídá Jurečka: „Já se setkávám s tím, že mi píšou lidé, rodiče, nejenom pěstouni, ale i rodiče, kteří třeba už i roky čekají na to, aby mohli dítě adoptovat a z různých, třeba procesních důvodů se to zatím třeba nedaří, naráží to na některé velmi přísné parametry zákona. A to jsou věci, které já chci, aby se odstranily, aby směřovaly k tomu, že v ideálním případě tady kojenecké ústavy nebudou vůbec a děti budou moci být umisťovány okamžitě do rodin nebo do náhradní pěstounské péče.“