Václav Klaus mladší na demonstraci proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. (10. leden 2021)

Václav Klaus mladší na demonstraci proti vládním opatřením namířeným proti koronaviru. (10. leden 2021) Zdroj: Václav Burian

Václav Klaus ml. končí v politice a odchází z veřejného života

Dosavadní předseda Trikolóry a syn exprezidenta Václava Klause oznámil, že končí s politkou. Důvody jsou podle jeho slov osobní.

Své rozhodnutí zveřejnil Klaus junior před malou chvílí na sociálních sítích. „Po zralé úvaze jsem se rozhodl, že nepovedu Trikolóru do sněmovních voleb 2021, nebudu sám nikam kandidovat a ukončím veřejné aktivity,“ uvedl.

Dvaapadesátiletý politik doplnil, že postrádá pozitivní energii, která je pro podobnou činnost potřeba. „V létě 2017, těsně před volbami, se mi rozpadla (ne mojí vinou) rodina a pozitivní energii víceméně od té doby prostě nemám. Dostal jsem mraky hlasů, ale z pozice naštvanosti, smutku či rozzlobenosti se politika dělat nedá, člověk musí vyvolávat naději a mít zcela pozitivní myšlení. Myslím, že to bylo vidět. Jasně, nějak jsem s tím bojoval – podpora lidí zavazovala. Podpora vycházející z toho, že hodnoty, které jsem hájil – jsou latentně většinové. Ale ztratil jsem vtip, někdy rozvahu, někdy se rozhodoval radikálně, kde byl na místě nadhled,“ napsal.

Bývalý ředitel elitního pražského gymnázia, který se v roce 2017 dostal dosněmovny ještě na kandidátce ODS, trvá na tom, že jím prosazované hodnoty jsou nezbytné pro úspěšnou budoucnost republiky: "Neměnil bych na tom ani čárku. Zeštíhlit stát, nechat lidi pracovat a žít. Bohatství vzniká z práce, ne z dávek a dotací. Hájení národní svrchovanosti, aby o této zemi rozhodovali lidé, kteří zde žijí. Obrana tradičních konzervativních hodnot, protože z nových ideologií často přichází jen teror, chudoba a vlády nových vyvolených. Snaha nežít v covidovém koncentráku. To vše je pravda a silný a zásadový politický program a v naší zemi ho komplexně nikdo jiný přesvědčeně nehájí."

V rezignačním statusu na Facebooku připomněl i svůj názorový rozchod s ODS, kterou jeho otec před třiceti lety založil a následně dlouhá leta vedl. "Povolební útěk ODS do levého proevropského středu jsem považoval za chybu, respektive jiný politický směr a snažil se něco udělat. Objezdil jsem republiku dodávkou, setkával se s lidmi. Trikolóra dosáhla v krajských volbách cca 3,4 % hlasů celostátně, má strukturu ve všech krajích, máme nějaké peníze na kampaň, ale něco nám chybí," posteskl si. A zároveň projevil nebývalou sebereflexi: "Chyba je ve mně. Nemám energii a prostě nemůžu teď svolávat ostatní na zteč, když vím, že bych sám šel bez chuti."

Připomněl také, že politika by se neměla dělat jen „proti pirátům“ je stejně jako „proti Babišovi“. To považuje za politický nesmysl. "Když chcete někoho porazit či ho oslabit – musíte sám posílit a strhávat lidi pod svůj pozitivní program," napsal s tím, že co nejrychleji bude svolán celostátní sněm Trikolóry, aby se mohl vzdát funkce předsedy i formálně.