Video placeholde
Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) vyrazila do supermarketu ověřovat ceny respirátorů (5.2.2021)
Respirátor KN95
Levnější respirátory začaly prodávat i řetězce.
Levnější respirátory začaly prodávat i řetězce.
Levnější respirátory začaly prodávat i řetězce.
10
Fotogalerie

Vláda zpřísňuje: Od úterý povinné respirátory, nanoroušky či dvě chirurgické roušky přes sebe

V pondělí ministerstvo zdravotnictví nařídí nošení respirátorů, nanoroušek nebo dvou chirurgických roušek v místech, kde je větší koncentrace lidí. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) půjde o obchody, veřejnou dopravu, nemocnice a další místa, která budou v mimořádném opatření vypsána. Řekl to na dnešní tiskové konferenci po mimořádném jednání vlády. Opatření bude platit od půlnoci z pondělí na úterý.

"Za dostatečnou ochranu nebude možné považovat různé svépomocně vyrobené tkaniny," řekl ministr. Lidem doporučil, aby dali přednost respirátorům nejméně třídy KN95 nebo FFP2. Důvodem je podle něj horší epidemická situace se šířením britské mutace.

Vše, co potřebujete vědět o respirátorech FFP 2 >>>

Podle Blatného jsou respirátory na trhu dostupné a zatím se nebude uvažovat o regulaci jejich ceny. Na začátku února vláda na dva měsíce zrušila u respirátorů třídy FFP2 a vyšší daň z přidané hodnoty, obchodníci je pak mohli zlevnit. "Kdyby docházelo ke snížení dostupnosti, tak to budeme dál řešit s příslušnými resorty, které to mají na starosti," dodal ministr.

Hlavní hygienička už dříve upřesnila metodické pokyny pro udělování karantén, které také nošení šátku, šály nebo podomácky vyrobené roušky za dostatečnou ochranu nepovažují.