Video placeholde
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu.
Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) a šéf komunistů Vojtěch Filip na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
Ministr zdravotnictví Jan Blatný na jednání Poslanecké sněmovny o prodloužení nouzového stavu. (11.2.2021)
12
Fotogalerie

Naučí se ministr Blatný konečně nosit respirátor? Během tiskovky mu sklouzl pětaosmdesátkrát

Z neschopnosti Jana Blatného nosit správně nasazený respirátor si dělal legraci kde kdo. Ministr to v minulosti vyřešil tím, že začal nosit pohodlnější látkové roušky. Jenže pak hlavní hygienička Rážová vydala pokyn, že se improvizovaná ochrana nosu a úst šálou, šátkem či látkovou rouškou nepovažuje za dostatečnou. A ministr musel znovu do respirátoru. Na dnešní tiskové konferenci, kde mimo jiné mluvili o účinnosti roušek či o zavádění povinných respirátorů FFP2 u obsluhy obchodů, mu spadl respirátor pod nos pětaosmdesátkrát. Podívejte se na video v úvodu článku, kde jsme mu to spočítali.

Samozřejmě, přednější je to, co na tiskové konferenci zaznělo. Mluvilo se o tom, jak vážná je situace v zemi a že se v příštích týdnech zřejmě zhorší. Pak se hodnotila kapacita nemocnic, která se blíží svému maximu (v některých regionech už na maximu je), a hovořilo se o nutnosti začít selektovat pacienty. Hlavní hygienička Rážová mluvila o tom, jak nutné a jak efektivní jsou roušky v boji s pandemií. A všichni znovu apelovali na veřejnost, aby opatření dodržovala, protože z výzkumu, výsledků i nálady je patrné, že na to většina kašle. To by vše bylo chvályhodné, kdyby to zase neshodil sám ministr tím, že si svůj respirátor popotáhl na nose více než pětaosmdesátkrát během čtyřiceti minut (část tiskovky mluvili jiní, část jeho projevu překrývala prezentace). Samotná vyjádření už obyčejní lidé nevnímají. A není to jejich vina, protože tiskovky jsou příliš často, omílá se na nich to samé a nedává se tam ani špetka naděje. Jen se straší, vyhrožuje a zakazuje. Nyní se navíc apelovalo na osobní zodpovědnost. O to horší je, když se pak do toho přidají i negativní signály, které řečníci vůči veřejnosti vysílají.

Vláda bojuje s důvěrou občanů. Její členové či straničtí kolegové přímo porušovali vlastní opatření. Prymula zašel kout pikle do kapituly bez roušky, Havlíček se procházel po Šumavě den poté, co vláda apelovala na občany, aby zůstali doma, a premiér, který nejde do karantény, i když byl v prokazatelném kontaktu s covid pozitivním člověkem. Dvakrát. Hniličku na párty v Teplicích pak už nemá ani smysl komentovat. Pak se právem nemůžeme divit, že jsme aktuálně worst in covid a většině Čechů jsou vládní restrikce volné. Ale je opravdu tak těžké, aby sám ministr ve stínu toho všeho alespoň dodržoval pravidlo 3R?

Roušky, respirátory a rozestupy. Opakuje se to do zblbnutí. A sám šéf rezortu po tom všem neví, jak bezpečně manipulovat s certifikovanou ochrannou maskou. Snad už každý ví, že na roušku a respirátor se prostě nesahá. Operuje se pouze s gumičkami a klipsnou na nose. Když vám to nesedí, zmáčkněte si více klipsnu nebo gumičky, je to jednoduché. Ale nesahejte si na ni, to je to nejhorší, co můžete pro šíření infekce dělat. Mluví a dýchá se v tom špatně, ale dá se to naučit. To, že ministrovi to nejde, svědčí o tom, že jej zřejmě běžně nenosí a nasazuje si ho až těsně před tím, než jde před kamery. A to je u člověka v takto důležité funkci zkrátka neomluvitelné.

Těžko pak může takový člověk převádět zodpovědnost za (ne)zvládání pandemie na občany, když jim jde sám takovým příkladem. Je proto úsměvné, že plánované otevření obchodů on sám nepovažuje za rozvolňování, ale za další restrikce a ohání se právě zavedením FFP2 respirátorů do obchodů. Pokud je ale lidé budou nosit jako ministr Blatný, to si je mohou rovnou sundat.