Video placeholde

Hejtmanka Pecková: Vláda nás tlačila do kouta a Hamáček strašil, teď mi lidé vyhrožují smrtí, peklo začalo v sobotu

Nemluvme o rozvolňování, ale o přenastavení opatření a dání důvěry občanům, říká hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková /STAN/. Vláda podle ní hejtmany v jednání o nouzovém stavu tlačila do kouta a ministr vnitra Hamáček je strašil. Později se přístup vlády a premiéra změnil. Pecková popisuje, jaké jí po tom všem chodí výhružky.

Chcípni ty a celá tvoje rodina, ať dostaneš rakovinu, líčí hejtmanka výhružky, které jí začaly chodit. Jsou prý vážné, ale ochranku zatím nemá. Říká, že peklo začalo v sobotu, už předtím jí ale volaly a psaly tisíce lidí. Podle Peckové se naplno ukázala frustrace, která v české společnosti je. Kritika na ni přitom mířila z obou stran.

Pecková tvrdí, že nouzový stav není pro zvládání epidemie bezpodmínečně nutný, respektive se ukazuje, že i přes jeho zavedení se situace nelepší. Navrhuje, aby se opatření změnila. Obchody a některé služby by se mohly otevřít, ale za přísných podmínek, například za použití FFP2 respirátorů a testů ne starších než 12 hodin, včetně všech hygienických pravidel.

Zástupci Středočeského kraje a Prahy byli připravení situaci řešit jen v rámci stavu nebezpečí a opatření ministerstva zdravotnictví, říká Pecková. Koronavirus tak podle ní zvládat jde. Nechtěli být ale jedinívz celé republiky, to by podle ní udržitelné nebylo. Teď čeká, jak dopadne jednání o pandemickém zákonu ve sněmovně, na které je podle ní znovu hlavní zodpovědnost.

Jaký je rozdíl mezi přístupem hejtmanů a poslanců? Je rozumné teď otevírat obchody, jak to prosazují hejtmani? Jak probíhalo jednání s premiérem? A bojí se Petra Pecková výhrůžek, které jí chodí?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>