ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Blesk.cz - Michal Protivanský

Respirátor
To je něco! Takto se pro čtenáře Blesku balí ochranné masky
Respirátory, ilustrační foto
Respirátory, ilustrační foto
V Rakousku musí ode dneška lidé na řadě veřejných míst nosit respirátory typu FFP2 (25. 1. 2021)
10
Fotogalerie

Dokáže vás ochránit před koronavirem? Vše co potřebujete vědět o respirátoru FFP2

Veřejným prostorem kolují zvěsti o možné povinnosti nosit respirátor v městské hromadné dopravě. Připravili jsme pro vás podrobný přehled informací o respirátoru FFP2, který by v takovém případě měl být povinný. Dozvíte se, jak dlouho vydrží, nebo kde se dá pořídit i jaká je jeho účinnost.

Už delší dobu je v České republice povinné nošení roušek na veřejných místech. Podrobný přehled míst a situací, kdy platí povinnost nosit roušku jsme pro vás připravili již dříve. Roušky a respirátory prokazatelně snižují riziko nákazy koronavirem. V tomto článku se podíváme na detaily o respirátorech FFP2.

Je respirátor účinnější než rouška?

Ano. Respirátor musí na rozdíl od roušek, které si klidně můžete ušít doma, splňovat předepsané parametry. Respirátory dělíme podle míry filtrace do následujících kategorií.

  • FFP1 je respirátor s nejnižším stupněm ochrany. Filtruje minimálně 80 % pevných částic a nepropustí částice větší než 0,6 mikrometru. Stačí tedy na většinu druhů znečištění pevných částic, nicméně na ochranu proti virům není dostatečně jemný.
  • FFP2 je respirátor, který původně nevyhovoval standardům ochrany proti virům. Nyní je se svou schopností zachytit 94 % pevných částic s velikostí do 0,6 mikrometru považován za dostačující.
  • FFP3 je nejúčinnější třída respirátorů. Dokáže zachytit až 99 % pevných částic a ochrání proti všem druhům znečištění.

Jak dlouho respirátor vydrží?

Stejně jako lékařská ústenka je i respirátor designován k jednorázovému užití. Názory na doporučenou dobu nošení se různí, obecně lze tvrdit, že je respirátor bezpečný po dobu jednoho dne.

Kde se dá respirátor koupit?

Respirátory se neřadí mezi zdravotnický materiál, jehož prodej by byl omezený. Nejlépe se dají pořídit v lékárnách, ale v současnosti je nabízejí i supermarkety, nebo e-shopy všeho druhu. Mimo lékárny doporučujeme zkontrolovat certifikát třídy respirátoru, protože jednotlivé druhy je na první pohled obtížné rozeznat.

Kde všude je povinné nosit respirátor?

Respirátor nebo dvě zdravotnické obličejové masky musí lidé nosit v obchodech, provozovnách služeb, na zastávkách či v prostředcích hromadné dopravy nebo na letištích. Povinné jsou také ve zdravotnických zařízeních, kde se poskytuje ambulantní péče, nebo v pobytových zařízeních sociálních služeb. Nosit se musí také v autech, pokud v nich nepojedou členové jedné domácnosti.