Ruské babičky - modelky z projektu "Olduška"

Ruské babičky - modelky z projektu "Olduška" Zdroj: Igor Gavar, koláž reflex.cz

Olga Kondračovová, 71 let, bývalá herečka a bioložka
Olga Kondračovová, 71 let, bývalá herečka a bioložka
Olga Kondračovová, 71 let, bývalá herečka a bioložka
Ludmila, 83 let, bývalá stavební inženýrka
Ludmila, 83 let, bývalá stavební inženýrka
20
Fotogalerie

Modelkou v sedmdesáti? Ruské babičky boří stereotypy o stáří

Ruský fotograf Igor Gavar díky svému projektu "Olduška" objevuje ruské seniorky vymykající se zažité představě bábušky, která jen sedí doma, na klíně má vnoučata a vaří pelmeně. Dámy ale nefotí jen pro rozšíření svého portfolia, jejich fotky se objevují i na stránkách módních časopisů.

Olduška je spojení anglického slova old (starý) a ruského babuška. Igorovým cílem je ukázat krásu starých lidí, jejich vzhled a styl, který je hoden opravdových modelek. Pro jednasedmdesátiletou Olgu Kondračovovou je pózování pro ženský časopis způsobem, jak bojovat proti zažitým představám o starých lidech. "Už je mi přes sedmdesát, ale můj život teprve začíná a je tak zajímavý," svěřuje se štíhlá dáma v elegantním studiu uprostřed Moskvy, kde pózuje pro ruské vydání časopisu Cosmopolitan.

Víte, co je to andropauza? Více se dozvíte zde >>>

Olga Kondračovová toho ve svém životě zažila už hodně: zúčastnila se zoologických expedicí po Rusku, hrála vedlejší malé filmové role a dnes je modelkou. Vysvětluje, že se tomuto povolání nikdy neučila, ale že ji vždy fascinovalo. "Zjišťuju, jak se ze mě stává někdo jiný. Když jsem pěkně učesaná, hezky nalíčená a dobře oblečená a hrají k tomu pěknou hudbu, je to úžasné, nedá se to s ničím srovnávat," tvrdí.

Igoru Gavarovi se podařilo uspořádat četná společná fotografování s desítkami "babiček", mezi nimiž byla Olga Kondračovová, ale také osmdesátiletá bývalá letuška Irina Denisovová nebo čtyřiašedesátiletá inženýrka na penzi Ljudmila Brajkinová. Své modelky nachází na ulici, v supermarketech, na tanečních parketech nebo v kavárnách. V Rusku s jeho stárnoucí populací činí průměrný důchod v přepočtu 5400 korun. Tento projekt tak modelkám dává možnost trochu si přivydělat.