ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: facebook Skicentrum Deštné v Orlických horách

Nad otevřením skiareálů stále visí otazník. Nejpravděpodobnější termín je 29. leden

Přestože tuzemská horská střediska v posledních dnech čelí přívalům nového sněhu, provozovatelé skiareálů masivně zasněžují a upravují sjezdovky rolbami, je obnovení provozu vleků a lanovek stále zahaleno do mlhy nejistoty. Ve středu se situací okolo skiareálů opět bude na svém jednání zabývat vláda. Dosud platí stav, že jejich provoz je zakázán do pátku 22. ledna.

Asociace horských středisek chystá pro vládu memorandum, v němž hodlá přesvědčit kabinet, aby se lanovky v areálech rozjely už tuto sobotu. Nicméně šéf této asociace Libor Knot uvedl, že v memorandu bude navržen ještě další termín obnovení provozu, a to pátek 29. ledna, a ten za současné situace považuje za reálnější.

„V dopise vládě píšeme, proč si myslíme, že by mělo k otevření skiareálů dojít už tuto sobotu. Argumentujeme třeba příkladem Rakouska, kde je sice tvrdý lockdown, ale skiareály fungují a není v nich prokázáno, že by kvůli tomu došlo k šíření viru,“ uvedl Libor Knot pro Reflex.cz. „Jsme připraveni diskutovat o všech hygienických opatřeních. Samozřejmě hotely i restaurace by zůstaly zavřeny. Jde jen o to, aby lidé mohli na den přijet na hory si zalyžovat a zase odjet domů,“ dodal Knot, podle kterého se skiareály nacházejí ve zvláštním postavení, protože jejich provoz není zakotven v žádném stupni protiepidemické stupnice PES.

Ve středu bude opět o budoucnosti skiareálů jednat vláda. „Ministrům předložíme naše argumenty. Jsme si ale vědomi, že narážíme především na poradní tým ministra zdravotnictví Jana Blatného, který argumentuje mnoha tisíci lidmi v nemocnicích,“ přiznává Knot. Vládě kromě původního termínu otevření areálů, kterým je sobota 23. ledna, asociace nabídne i alternativní termín, kterým bude pátek 29. ledna. „Upřímně řečeno, tento pozdější termín považuji za realističtější. V tu dobu startují jarní prázdniny, tak by se mohlo začít lyžovat s jejich začátkem,“ dodal.

Skiareály zároveň vyjednávají s vládou o finančních kompenzacích. „Tam je to už v pokročilé fázi a připravuje se konkrétní výzva. Kompenzace pokryje zhruba 50 procent nákladů. Za každou kompenzaci jsme vděční. Ale je to jen příspěvek. Areály z kompenzací nepřežijí, potřebují fungovat a realizovat tržby, a to i s ohledem na období od dubna dál,“ uzavřel Libor Knot.