Sami Falašové se ale označují za potomky jednoho z deseti kmenů Izraele, které se ztratily po zničení Šalamounova chrámu.

Sami Falašové se ale označují za potomky jednoho z deseti kmenů Izraele, které se ztratily po zničení Šalamounova chrámu. Zdroj: Profimedia

Sami Falašové se ale označují za potomky jednoho z deseti kmenů Izraele, které se ztratily po zničení Šalamounova chrámu.
Testy DNA z posledních let odhalují pravdu o původu Falašů. Etiopští Židé jsou geneticky prakticky stejní jako jiní obyvatelé Etiopie
CIA většinu etiopských židů přemístila do Izraele. Před dvěma lety jich v Etiopii zbývalo asi 8.000 a podle všeho chtějí raději žít v Izraeli, než ve své domovině.
Sami Falašové se ale označují za potomky jednoho z deseti kmenů Izraele, které se ztratily po zničení Šalamounova chrámu.
Ani v Izraeli to nemají Falašové jednoduché, mezi nimi a většinovým obyvatelstvem panují stále příliš velké kulturní, ale i náboženské rozdíly.
30
Fotogalerie

Tajemný původ etiopských Židů. Falašové vyznávají judaismus po tisíce let, tak vypadá jejich současnost

Z Izraele je to do Etiopie blíž, než do Česka, přesto byste mezi kmeny původního černošského obyvatelstva Židy asi těžko hledali. A přesto! Žije jich tu několik tisíc a tradice judaismu se zde objevuje v legendách starých stovky let. DNA ovšem odhalila, jak to je s Falaši doopravdy.

Falašové v Etiopii žili už patrně před 13. stoletím, až z té doby ale pocházejí dostatečné důkazy o jejich existenci z kronik. Sami Falašové se ale označují za potomky jednoho z deseti kmenů Izraele, které se ztratily po zničení Šalamounova chrámu. Konkrétně kmene Dan. Jednalo se o deset severních kmenů, které byly deportovány z domoviny na území dnešní Izraele, Jordánska, Libanonu a Egypta a ztratili se ve směsi jiných národů.

Během historie bojovali o autonomii vůči křesťanům, císaři, kolonizátorům - jejich situace byla střídavě snesitelná a neuvěřitelně těžká. Vše vyvrcholilo v 70. letech minulého století, kdy musela CIA většinu etiopských židů přemístit do Izraele. Před dvěma lety jich v Etiopii zbývalo asi 8.000 a podle všeho chtějí raději žít v Izraeli, než ve své domovině.

Přitom ani v Izraeli to nemají Falašové jednoduché, mezi nimi a většinovým obyvatelstvem panují stále příliš velké kulturní, ale i náboženské rozdíly. Falašové neznali Talmud, používali pouze tóru, neznají ani hebrejštinu, spoléhají se na svůj vlastní jazyk. Mezi Falaši v Izraeli roste nezaměstnanost, jejich vzdělanost je extrémně nízká, žijí na okraji společnosti v chudobě, kde roste užívání drog a kriminalita. Přesto se často konají protesty za převezení zbývajících Falašů do Izraele.

Testy DNA z posledních let navíc odhalují pravdu o jejich původu. Etiopští Židé jsou geneticky prakticky stejní jako jiní obyvatelé Etiopie - jejich původ se tak dá připisovat spíše vlivům semitské kultury z Izraele přes Arabský poloostrov. Nedávná studie ale odhalila v jejich gentickém kódu židovský původ vzdálený asi 2000 let v historii.