Video placeholde
Mikuláš Minář
Mikuláš Minář
Mikuláš Minář
Demonstrace Milionu chvilek proti vládě Andreje Babiše na pražském Staroměstském náměstí (9. 6. 2020)
Mikuláš Minář v pořadu Prostor X
9
Fotogalerie

Mikuláš Minář chce jít do politiky buď pořádně, nebo vůbec. Když najde půl milionu podpisů, bude kandidovat

Hnutí Lidé PRO, v jehož čele stojí Mikuláš Minář (občanský aktivista a expředseda spolu Milion chvilek), od dnešního dne hledá půl milionu lidí, kteří jsou pro vznik nové politické síly. Zároveň buduje síť dobrovolníků, kteří se zúčastní sběru podpisů a budou se podílet i na dalších aktivitách hnutí. Pokud 500 000 obyvatel ČR svým podpisem stvrdí, že to dává smysl, hnutí půjde v roce 2021 jejich jménem do sněmovních voleb.

Členy hnutí Lidé PRO jsou zatím vedle Mináře i exšéf Transparency International David Ondráčka, starostka Peček Alena Švejnohová, pražský náměstek pro rozpočet Pavel Vyhnánek, děčínský podnikatel a filantrop Martin Hausenblas a expertka na vzdělávání Mariana Čapková.

„Jdeme zjistit, jestli lidé chtějí politickou sílu, která bude věci dělat jinak. Jestli je tu poptávka, aby do politiky přišli noví lidé. Poctiví a schopní, ochotní naslouchat. A jestli je tu dost lidí připravených zvednout se ze židle. Nechceme být další pětiprocentní strana. Buď pořádně, protože to lidé chtějí, nebo vůbec,“ vysvětluje k tomu zakladatel hnutí Mikuláš Minář. Hnutí Lidé PRO podle něj chce ukázat, že každý může politiku ovlivnit a že na hlase každého člověka záleží. Poprvé v historii České republiky nabídne hnutí každému zájemci:

  • Podpisy: lidé sami rozhodnou, zda chtějí nové hnutí poslat do voleb. „Buď půl milionu lidí podepíše, že to má smysl, nebo do toho nejdeme,“ říká Mikuláš Minář. 
  • Plán pro Česko: detailní program hnutí vznikne ze společné práce expertů a lidí, kterých se týká. Nebude se vymýšlet od stolu. 
  • Přímý výběr kandidátů: lidé v přímé volbě rozhodnou, kdo má za hnutí kandidovat a jaké bude pořadí lidí na kandidátních listinách. 

„Naše země je v krizi. Nejen zdravotní nebo ekonomické, ale také politické. Zasekla se. Přešlapuje na místě. Nevzkvétá. Politika je bez hodnot, bez důvěry, je odcizená obyčejným lidem. Musí přijít něco nového. Jen tak bude naše země zase fungovat a prosperovat. Ekonomicky i lidsky. Jen tak vytvoříme zemi, kde se na nikoho nezapomíná. Kde každý může žít beze strachu a rád. Nestačí nám fňukat, nadávat, kritizovat a sedět na zadku. Máme chuť to změnit. Chceme přivést nové lidi k volbám, schopné lidi do politiky, a především nabídnout kvalitní vizi. Dát každému z nás naději, že politika nemusí být svinstvo. Že každý z nás může hodně věcí ovlivnit,” vysvětluje Mikuláš Minář.  

Žádost o registraci hnutí byla podána ve středu 2. 12. 2020. Hnutí bude po registraci připravené na další kroky. „Na cestě ke sněmovním volbám jsme si vytyčili pět milníků. Až nasbíráme 100 000 podpisů, odstartujeme velkou programovou diskusi, jejímž výsledkem bude Plán pro Česko. Až nasbíráme 200 000 podpisů, svoláme ustavující sjezd, zvolíme předsedu a předsednictvo a pořádně to rozjedeme. Až nasbíráme 300 000 podpisů, čeká nás přímá volba kandidátů. 400 000 podpisů? To bude překvapení. A když nasbíráme 500 000 podpisů, jdeme do voleb,” dodává Minář.

Hnutí Lidé PRO již navázalo spolupráci s několika desítkami expertů. Vznikne tak think-tank, který pokryje všechny programové oblasti. Mezi ty, s nimiž se hnutí Lidé PRO radí, patří předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová, předseda Asociace soukromého zemědělství ČR Jaroslav Šebek, předseda Asociace nanotechnologického průmyslu ČR Jiří Kůs nebo bývalá předsedkyně Nejvyššího soudu a místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.