Předseda spolku Milion chvilek za demokracii Mikuláš Minář během demonstrace na Letné (23. 6. 2019)

Předseda spolku Milion chvilek za demokracii Mikuláš Minář během demonstrace na Letné (23. 6. 2019) Zdroj: ČTK

Mikuláš Minář v pořadu Prostor X
Mikuláš Minář
Předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář poskytuje vyjádření novinářům (16. 11. 2019)
Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář po skončení demonstrace (16. 11. 2019)
Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláš Minář po skončení demonstrace (16. 11. 2019)
15
Fotogalerie

Marek Stoniš: Pouliční revoluce se nepovedla. Minář jde do politiky a Babiš se raduje

Velké mrzení, Mikuláš Minář opouští občanskou společnost. Končí v čele spolku Milion chvilek pro demokracii a „jde do politiky.“ Kam konkrétně? To prý prozradí až za čtrnáct dnů po skončení krajských voleb.

Zatím konzultuje svou budoucnost s nejmenovanými osobnostmi a jmenovaným poslancem za lidovou stranu a předsedou hnutí Praha sobě Janem Čižinským. Není moc pochopitelné, proč se jeho rozhodnutí někteří opoziční politici diví. Cítí se snad podvedeni a zrazeni, že Minář a jeho spolek nedokázal to, oč se oni snaží od chvíle, kdy českou politiku ovládl Andrej Babiš se svým sektářským hnutím ANO? Že nedovedl do konce svou pouliční revoluci a Andrej Babiš nevyslyšel volání Mináře po jeho demisi? Že jim chce rozkopat stranické bábovičky?

Minář je politikem dávno

Stalo se přece jen to, co se dalo čekat: Mikuláš Minář je profesionálním politikem už dávno. Minimálně od chvíle, kdy si s kolegy ve vedení spolku rozdělili mzdy. Ale především když začali tlačit (někdo by klidně mohl použít výraz „vydírat“) některé opoziční strany a prosazovat jejich prostřednictvím vlastní politické cíle.

Tato pro opozici poněkud ponižující hra neskončila nijak, a nakonec i Mikuláš Minář pochopil, že „pytel opozičních blech“ Babiše v příštích volbách neporazí, a tak se rozhodl založit vlastní stranu, asi spíše hnutí. A to je asi hlavní důvod, proč se dnes někteří opozičníci čílí – scházeli se s Minářem, podporovali jej (pragmaticky doufali, že část davů, kteří za ním chodili na demonstrace, je bude volit) a on se jim „odvděčil“ další očekávanou fragmentací protibabišovské opozice.

Nic nového pod zeleným sluncem

Protože k ničemu jinému nakonec nové hnutí vést nemůže. Jaká nová témata totiž může Minář nabídnout, samozřejmě krom očekávané politiky „antibabiš“? Z tohoto pohledu už má Minář konkrétní minulost (už jen podle typu mluvčích, které zval na své mítinky), a lze tedy odhadnout, že půjde o dalšího polypa plavajícího v nekonečném českém liberálně levicovém akváriu. Zelená politika, namířená proti tradičnímu průmyslu, občanská společnost, nedotknutelnost České televize, svatý Brusel, multikulti, přijetí eura, dotace „do kultury“, atd.

V čem se dá očekávat, že proti své konkurenci (TOP 09, STAN, lidovci, ODS, zelení) vynikne? Pravděpodobně v marketingové komunikaci, umí podobně jako Piráti prostřednictvím sítí a vybraných médií oslovovat případné podporovatele, případné voliče. A mluví, aniž by cokoliv řekl, přímo vybraně, skoro jako málokdo na naší veřejné scéně. Což je také vlastnost, která se v politice dá rozvést do netušených kvalit.

Babišův Minář, Minářův Babiš

Mezi kritiky Minářova hnutí Milion chvilek pro demokracie se v poslední době šířila humorná spiklenecká teorie, že jej sponzoruje sám Andrej Babiš, protože Minář sám coby vrchní český „antibabiš“ politiku „antibabiš“ diskredituje nejlépe.

Že by mu Babiš sám dával peníze je samozřejmě nesmysl. Nicméně z rozředění opozice Minářem radost mít Babiš musí. Pěkný předvolební dáreček. Zadarmo.