V čem tkví úspěch čínského boje s koronavirem?

V čem tkví úspěch čínského boje s koronavirem? Zdroj: ČTK/AP/J. Neomillner

Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
SinoVac v Pekingu hlásí středně dobré výsledky.
Koronavirus v Číně
Koronavirus v Číně
15
Fotogalerie

Zatímco se svět hroutí pod náporem viru, Čína posiluje domácí trh a tvrdí, že Covid-19 pochází z Itálie

Skupina italských lékařů a vědců zveřejnila výzkum, podle kterého se koronavirus v Itálii vyskytoval již loni na podzim. První ohnisko nákazy bylo přitom v Itálii identifikované 21. února letošního roku v oblasti Milána. Na výsledky studie nyní poukázaly i čínské úřady. Podle nich výzkum ukazuje, že otázka původu a šíření koronaviru je stále otevřená. To si ale autoři studie nemyslí.

"Naše poznatky pouze ukazují, že Čína nezachytila virus včas," tvrdí jeden z autorů Giovanni Apolone z milánského ústavu pro léčbu nádorů.

Průzkum probíhal na vzorku 959 pacientů, kteří se v milánském ústavu podrobili vyšetření rakoviny plic. Jednalo se většinou o kuřáky či bývalé kuřáky ve věku do 65 let. Badatelé provedli analýzu vzorků odebraných od těchto pacientů a zaměřili se na přítomnost protilátek specifických pro koronavirus. Podle jejich závěrů mělo protilátky 12 procent zkoumaných pacientů. Autoři studie tvrdí, že v září 2019 vykazovali protilátky pacienti z pěti italských regionů.

Vedle milánského ústavu pro léčbu nádorů se výzkumu účastnili i odborníci z univerzit v Miláně a Sieně.

K závěrům se ale někteří italští vědci stavějí skepticky. Poukazují na to, že analýzy protilátek nemusí být dostatečně přesné. "Kdyby tomu tak bylo, tak by se otevřela otázka, proč nevznikla celá řada ohnisek daleko dříve (než v únoru)," uvedl primář infekčního oddělení milánské nemocnice Sacco Massimo Galli.

Čína posiluje domácí trh a hledá zahraniční spolupráci  

V době, kdy celý svět zužuje pandemie Covid-19 a dochází k eskalaci napjatých vztahů se Spojenými státy americkými, se Čína dobře připravila a představila nový ekonomický model s názvem „dvojitý oběh", podle kterého se hospodářství země bude v následujících pěti letech řídit.

Nový ekonomický model založený na „dvojitém oběhu", rovněž známý jako „model dvojitého dynamického rozvoje ekonomiky", je založen na dvou hlavních ekonomických směrech, a to na podpoře domácího obchodu a ekonomiky a současně na podpoře zahraničního obchodu, přičemž aktuálně je větší důraz kladen na domácí trh. Tento ekonomický model vyvolává vzrušené diskuze po celém světě a řada lidí Číně podsouvá, že se snaží „uzavřít do sebe" a „zavírá dveře" před okolním světem.

Nicméně pro Peking je otevírání se světu dlouhodobým plánem, ze kterého nehodláme ustoupit. V úterý, čínský prezident Si Ťin-pching na 12. summitu BRICS řekl, že Čína se „aktivně hodlá zapojovat do globálních trhů." Namísto zavírání dveří, tak Čína otevírá světu svou náruč, řekl prezident Si Ťin-pching.