V nejmenovaném pražském supermarketu...

V nejmenovaném pražském supermarketu... Zdroj: ice-tec.cz

V obchodech bude 15 metrů krychlových na osobu. Lidé obcházejí opatření a pohybují se v prostoru

Zpřísnění pravidel v obchodech, kde od středy platí omezení jednoho nakupujícího na patnáct metrů čtverečních, se podle očekávání začalo bortit hned v úvodu. Vynalézavost českých provozovatelů obchodních řetězců se projevila velmi záhy a začali lidi pouštět do prostoru.

„Máme omezení na patnáct metrů čtverečních. Ihned nás ale napadlo, že máme vysoké stropy, takže prostor takzvaně ve vzduchu je nevyužitý a takzvaně to můžeme hnát vejš,“ tvrdí David Špaček, manažer supermarketu v Praze, který však není sám, kdo zjistil, jak se dá vládní nařízení obejít.

 Z noci z úterý na středu proběhla v mnoha supermarketech rekonstrukce vnitřních prostor, kdy byly některé regály se zbožím včetně pokladen zavěšeny na lana pět až osm metrů nad zemí. Pro zákazníky jsou připraveny provazové mosty a jisticí lana s karabinami.

„Není to ideální, ale je to jediná možnost, jak uspokojivě vyjít vstříc zákazníkům. Povolenou kapacitu jsme tak zdvojnásobili a mít vyšší střechu, jistě bychom zvládli i další ‚patro‘,“ dodal David Špaček.

Zlaté časy tak nečekaně zažívají provozovatelé lanových center, která se aktuálně přesouvají do velkých obchodních center a supermarketů.

„Letošní rok byl téměř likvidační. Přes léto jsme nějaké zisky urvali, ale od září zase přestávali chodit lidi a teď na podzim máme úplný utrum. Supermarkety se tak staly naší spásou. Celé naše lanové centrum včetně vybavení a obsluhy jsme přesunuli do supermarketu, kde jsme nejen zavěsili regály se zbožím i prodavačky do vzduchu, ale zajišťujeme i takzvaný support pro zákazníky. Bezpečí je u nás vždy na prvním místě,“ vypráví Bedřich Sluk, majitel lanového centra v Kolíně.

Ačkoliv se nakupování v prostoru netěší takové oblíbenosti jako klasické nakupování ze země, své zákazníky si našlo. Mnozí lidé nemají čas čekat před obchodem, až na ně přijde řada, tak rádi přijmou nabídku připevnit se karabinou k jisticímu lanu, vyšplhat pár metrů nad zem a zajít si nakoupit.

„Docela jsem se bála. Houpalo to, ale takhle ve vzduchu nebylo tolik lidí. Pan instruktor byl hodný a chápavý. I když mám umělou kyčel, zvládla jsem pohyb na laně poměrně v klidu a nakoupila si, co jsem potřebovala,“ usmívala se osmdesátiletá paní Dagmar, která nakupovala kyselé okurky šest metrů nad zemí poprvé v životě.

Zatímco obchodní řetězce si mnou ruce, jak na nařízení vyzráli, vláda vedená premiérem Andrejem Babišem toto obcházení nařízení hodlá utnout hned v zárodku.

„Takhle to nejde. Musí se to začít řešit. Do konce týdne hodláme opatření zpřísnit a místo patnácti metrů čtverečních na jednoho zákazníka bude patnáct krychlových na jednoho zákazníka. My se snažíme zploštit křivku a nehodláme přihlížet tomu, jak se nám zákazníci v obchodech houpou na lanech pár metrů pod střechou,“ rozčiloval se premiér Andrej Babiš.

Vypadá to, že příští týden budou muset zase provozovatelé obchodů vymyslet nějaký čtvrtý prostor, kam posílat zákazníky.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že ani prosté nakupování dnes není žádný med.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>