Koronavirus v Česku: Žáci prvních a druhých ročníků ZŠ se vrací do škol (18.11.2020)

Koronavirus v Česku: Žáci prvních a druhých ročníků ZŠ se vrací do škol (18.11.2020) Zdroj: ČTK / Pancer Václav

Rodiče starších dětí se je snaží vecpat do prvních či druhých ročníků. Ostravsko hlásí patnáctileté druháky

Ve středu se otevírají školy pro první a druhé ročníky prvního stupně, a zatímco rodiče těchto dětí bouchají šampaňské, skáčou radostí do stropu, objímají se, dojímají, pláčou a pořádají lokální drobné ohňostroje a vypouštění holubic, rodiče dětí z vyšších ročníků cítí zášť a nespravedlnost, protože jejich děti musí zůstat doma.

Obzvláště špatně jsou na tom podle průzkumů agentury Modus rodiče žáků třetích ročníků, kteří jsou jen o pár měsíců starší než někteří žáci druhých tříd.

„Je to k vzteku. Tadyhle Péťa měl mít původně odklad. Nebyl příliš bystrý, moc mu nešly barvy a špatně zapadal do kolektivu. Všechny děti v dosahu okamžitě pokousal. My jsme s manželkou ale neuposlechli rad pediatra a nechali se oslepit osobními ambicemi. Péťu jsme do školy dali, žádný odklad nepřipustili a teď nám zbyly akorát oči pro pláč. Kdyby měl tehdy Péťa odklad, dneska by chodil do druhé třídy a ve středu by naklusal do školy. Takhle nám smrdí doma, trápíme se u online výuky a místo spolužáků kouše nás s manželkou,“ lamentoval Karel Kratochvíl, který pracuje z domu a jeho unuděný třeťák ho několikrát denně pokouše na lýtku.

Nejsou tu však jen rodiče, kteří pouze lamentují a nic nedělají. Začínají se více a více objevovat ti, kteří se rozhodli vzít situaci do svých rukou a své potomky do škol dostat za každou cenu.

„Honzík ve středu nakluše do školy, i kdyby trakaře z nebe padaly. Dáme ho do druhé třídy. Už skoro týden mu poctivě vymačkáváme uhry a mažeme pleť anti-acne gelem, aby vypadal alespoň částečně na osm let. S jeho mutujícím hlasem nic neuděláme, tak má přikázáno moc nemluvit. Vzhledem k tomu, že bude dvakrát větší než jeho spolužáci, bude se pohybovat přikrčeně, aby nevzbudil pozornost. Snad nám to vyjde. Jaké snad? Určitě to vyjde. Musí to vyjít. Už toho patnáctiletého klacka doma další týden nevydržím. Celé dny se válí v posteli, hraje hry, vyžírá ledničku a neuklízí po sobě. Nutně potřebuje zase režim a ten mu zajistí jedině škola. Učivo druhé třídy má za sebou, ale takové opáčko mu neuškodí.

Koupila jsem mu tričko s Pokémonem, aby zapadl mezi spolužáky, a ve středu nabíhá. Je veden jako nový žák. Co vím od známých, tak bude ve středu v prvních a druhých třídách dost nátřesk, jelikož i ostatní rodiče se rozhodli do toho šlápnout a poslat své potomky do prvních a druhých tříd, ale řada z nich to bude mít složité. Tak například dcera naší sousedky Aleny, která nastupuje od středy jako nová žákyně druhého ročníku, je v sedmém měsíci těhotenství, takže nevím, jak se jí podaří ututlat těhotenské břicho. Těhotná žákyně druhé třídy jistě vzbudí pochybnosti o svém věku,“ domnívá se paní Alena, která svého patnáctiletého syna ve středu vysílá v utajení do druhé třídy.

Ostatně počet žáků druhých a prvních tříd roste napříč celou Českou republikou a spolu s tím i jejich průměrný věk. Podle zjištění je například na Ostravsku nejvíce patnáctiletých druháků od dob zavedení povinné školní docházky.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že školy pro většinu žáků zůstanou ještě nějakou dobu zavřené.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>