Příspěvek 5000 korun mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí.

Příspěvek 5000 korun mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Zdroj: Archiv Blesku

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) slibuje důchodcům jednorázově vyplatit víc než tisícovku. Rozpočet 2021 by měl mít nižší schodek než 500 miliard korun (18. 8. 2020)
V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020)
V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020)
V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020)
V Česku platí zákaz vycházení bez zakrytí úst a nosu. Většina lidí nasadila roušky. (19. 3. 2020)
9
Fotogalerie

Senátní výbor neschvaluje příspěvek 5000 Kč pro důchodce. Chce místo toho přispět rodinám a samoživitelům

Senát projedná navrhované poskytnutí jednorázového příspěvku 5000 korun všem důchodcům bez stanoviska svého sociálního výboru. Ve hře je pozměňovací návrh, který by přiznal přilepšení 6000 korun samoživitelkám, samoživitelům a rodičům pobírajícím rodičovský příspěvek. Dnes to řekl člen výboru Marek Hilšer z klubu Starostů. Kabinet přitom počítá s vyplacením částky ještě letos, rozpočtové náklady se odhadují na 15 miliard korun.

Sociální výbor hlasoval jen o návrhu k podpoře vládní předlohy, který ale nepřijal. Pro byli dva přítomní senátoři. Většina členů výboru se podle jeho místopředsedkyně Aleny Dernerové z klubu Starostů hlasování zdržela.

Příspěvek 5000 korun mají dostat podle předlohy starobní důchodci i lidé s invalidní nebo s pozůstalostní penzí. Protože vláda přišla s návrhem před krajskými a senátními volbami, opozice mluvila o uplácení voličů. Příspěvek by mělo obdržet zhruba 2,89 milionu lidí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) už dřív hájila přilepšení k důchodům rychlejším růstem cen i tím, že důchodci letos musejí kvůli koronavirové krizi kupovat roušky nebo dezinfekci.

V Senátu vzniká k podpoře samoživitelů a samoživitelek a dalších rodičů obdobný návrh, který v dolní komoře neprosadili poslanci opozičního hnutí STAN. Podle Hilšera bude upravený podle připomínek vlády. Předseda výboru a zpravodaj předlohy Lumír Kantor (za KDU-ČSL) ČTK řekl, že zatím jde o jedinou avizovanou úpravu. Mohla by podle něho získat podporu i lidoveckých senátorů.

Maláčová při sněmovním schvalování příspěvku důchodcům zdůrazňovala, že je nutné, aby zákon vyšel ve sbírce nejpozději koncem listopadu. Znamená to, že pokud Senát příští čtvrtek předlohu odmítne nebo ji vrátí s pozměňovacím návrhem, Sněmovna by se zřejmě musela sejít na mimořádné schůzi.

Poslanci k předloze připojili pirátský pozměňovací návrh, podle kterého by pravidelná valorizace důchodů byla od roku 2022 vždy od 1. ledna, nikoli ode dne výplaty lednové splátky penze. Protože se lednové výplatní termíny liší, za nynějšího stavu vzniká podle zdůvodnění úpravy mezi důchodci nerovnost.