Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku

Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku Zdroj: Profimedia.cz

Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku
Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku
Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku
Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku
Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Českou republiku
9
Fotogalerie

Nemocné děti z Afriky sbírají víčka na Česko zasažené koronavirem. Bono připravuje Live aid Czechia

Špatná situace kolem koronaviru v České republice zvedla nevídanou vlnu solidarity od států i lidí napříč celou planetou. Všichni s Českou republikou soucítí a posílají k nám pozitivní vibrace. A nejen to.

„Když jsem se dozvěděla, co se děje v České republice, kolik je tam denně nakažených, tak mi to přišlo děsně moc líto. U nás ve vesnici toho sice moc nemáme, ale i tak jsme se rozhodli, že budeme sbírat víčka, abychom nebohé České republice nějak pomohli,“ vysvětluje devítiletá Muruni z malé keňské vesnice, kde má polovina obyvatel malárii a druhá polovina HIV, ale i tak chtějí pomoci.

„Je to hrozné, co se děje v té České republice. Pořád tady o tom mluvíme.  Chudáci lidi, co tam žijí. Když to člověk slyší, co se tam děje, hned si váží toho, co má,“ pravil soucitně osmiletý Ugum, který má jen jednu nohu, protože šlápl na minu, a sousední kmen mu snědl oba rodiče. I přesto se spolu s ostatními obyvateli malé vesničky v Botswaně zapojil do sbírky víček.

„Jsem ohromen nevídanou vlnou solidarity napříč celým světem. V současnosti je příliv plastových víček bezprecedentní. Část víček jsme okamžitě rozeslali do nemocnic a část si zatím ponecháváme jako rezervu,“ potvrdil premiér Andrej Babiš, který zároveň čelí obvinění, že nemalá část plastových víček skončila v Agrofertu, kde se z nich vyrábí párky do Kosteleckých uzenin. 

„Je to samozřejmě kampaň. Ta víčka jsme distribuovali potřebným. Přišel si pro ně člověk a potom tam byli další lidi, co měli přijít pro víčka, ale ti nepřišli,“ vysvětlil Andrej Babiš, jak to s těmi víčky bylo. 

Zatím není jisté, jak se víčka projeví na křivce počtu nakažených a jestli pomůžou alespoň v nemocnicích. Podle expertů si musíme na dopad plastových víček počkat minimálně dva týdny. Do té doby bude nemocných přibývat.

Nejsou to však jen víčka, která mají zkoušenou Českou republiku postavit zpět na nohy. Podle světové agentury Century-feelings je Česká republika aktuálně nejvíce politováníhodný stát, a předstihla tak takové státy, jako je Bělorusko, nebo defacto celou Afriku.

Každý chce dnes České republice pomoci.

Zpěvák kapely U2 Bono Vox organizuje benefiční koncert Live aid Czechia, kdy výtěžek z akce poputuje právě k nám do České republiky, kde ho premiér Andrej Babiš rozdělí do holdingu. 

Skutečnost, že je na tom Česká republika opravdu nejhůře na světě, ilustruje například i návštěva herečky Angeliny Jolie, která si do České republiky zajela adoptovat nějaké děti. 

Ať už víčka nebo koncerty na podporu České republiky zaberou nebo ne, už nyní se můžeme vzájemně poplácat po zádech, neboť jsme do dokázali. Jsme nejlepší na světě. Best in Covid.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale je, že Česká republika patří letos na podzim k nejvíce zasaženým zemím Evropy.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>