Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral Amy Coneyovou Barrettovou.

Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral Amy Coneyovou Barrettovou. Zdroj: Reuters

Kdo je Trumpova kandidátka do NS? Konzervativní matka sedmi dětí má zamezit potratům

Americký prezident Donald Trump si za kandidátku na novou soudkyni Nejvyššího soudu USA vybral Amy Coneyovou Barrettovou. Oznámil to včera v Růžové zahradě Bílého domu za přítomnosti Barrettové. Jeho volba není překvapivá; mnoho amerických médií už předem s odvoláním na své zdroje informovalo, že právě tato konzervativní soudkyně federálního odvolacího soudu v Chicagu by měla nahradit liberální soudkyni Ruth Baderovou Ginsburgovou, která zemřela minulý týden ve věku 87 let. Kdo je  a co prosazuje Trumpova nominantka?

"Dnes je mou ctí nominovat jeden z nejskvělejších a nejnadanějších právnických mozků do Nejvyššího soudu," oznámil Trump. Barrettové pak řekl, že je na tuto práci "mimořádně kvalifikovaná". Prezident Coneyovou Barrettovou uvedl také jako "ženu jedinečných výsledků" a jako "ženu pozoruhodného intelektu a charakteru". Zdůraznil i její "nezlomnou věrnost" ústavě Spojených států.

Trumpovu kandidátku, která by se stala teprve pátou ženou mezi soudci Nejvyššího soudu, bude muset potvrdit ještě Senát, ve kterém mají jeho republikáni většinu. Demokraté prezidentovu snahu o jmenování nástupkyně Baderové Ginsburgové ještě před listopadovými prezidentskými volbami ostře kritizují. Podle nich by měl volné místo u Nejvyššího soudu obsadit až nový šéf Bílého domu.

Coneyová Barrettová je soudkyní odvolacího soudu pro sedmý okruh, což je federální odvolací soud pro státy Illinois, Wisconsin a Indiana se sídlem v Chicagu. Je považována za konzervativní soudkyni. Pokud Senát Barrettovou schválí, tak v devítičlenném NS posílí konzervativní křídlo, které bude mít převahu šest ku třem. Zesnulá Ginsburgová byla označována za liberální soudkyni.

Barrettová je známá jako odpůrkyně potratů, je také praktikující katoličkou. V roce 2017 list The New York Times uvedl, že byla aktivním členem křesťanského společenství People of Praise (Lidé chvály), podle některých zdrojů je členkou dodnes. Tato skupina mimo jé praktikuje formu duchovního vedení, tzn., že člen společenství je pod vedením duchovně zralejšího člena.

Je vdaná. S manželem, významným právníkem Jessem Barretem, mají sedm dětí, z nichž dvě jsou adoptované z Haiti.