Nejnovější číslo časopisu Charlie Hebdo

Nejnovější číslo časopisu Charlie Hebdo Zdroj: Profimedia

Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
Francouzi si připomínají útok na redakci časopisu Charlie Hebdo.
7
Fotogalerie

Charlie Hebdo znovu otisklo karikatury proroka Mohameda. Nikdy se nevzdáme, hlásí časopis

Věhlasný deník The New York Times dříve označil teroristický útok na redakci Charlie Hebdo jako útok na svobodu. Podpořil tak dlouhodobý postoj francouzského satirického časopisu. Ten v jasně nastavené filozofii pokračuje i více než pět let po tragické události. Jeho vedení se totiž rozhodlo ve středečním vydání znovu otisknout kontroverzní karikatury proroka Mohameda.

„Nikdy se nevzdáme,“ tak zní slova šéfredaktora Laurenta Sourisseaua na úvod středečního vydání časopisu Charlie Hebdo. „Tyhle karikatury jsou součástí historie a historie nemůže být přepisována nebo vymazána,“ stojí dál v editorialu. Autor tím odkazuje na minulost kontroverzních kreseb. Většinu karikatur, z nichž jedna zobrazuje proroka Mohameda s bombou v turbanu, úplně poprvé publikoval dánský deník Jyllands-Posten už v roce 2005.

„Vždy jsme to odmítali, ne proto, že to je zakázané – podle zákona to smíme – ale proto, že jsme k publikaci potřebovali pádné odůvodnění,“ vysvětluje Sourisseau, proč karikatury navzdory výzvám veřejnosti znovu neotiskli dříve.

Redakce si ke znovuoživení vtipů, které vyvolaly krvavou odplatu, vybrala příhodnou situaci. Nechala je otisknout ve stejný den, kdy začal očekávaný soudní proces se čtrnácti osobami podezřelými z napomáhání útočníkům, kteří v roce 2015 redakci napadli. Na napětí přidal i fakt, že soudní řízení kvůli koronavirové epidemii nabralo několikaměsíční zpoždění.

Konkrétně jde o třináct mužů a jednu ženu, tři z nich jsou souzeni v nepřítomnosti a údajně mohli přijít o život v Sýrii. Možní komplicové měli útočníkům poskytnout zbraně a logistickou podporu. Obvinění podle deníku The Guardian sice věděli, že jejich činnost napomáhá kriminálním aktivitám, o plánování masového vraždění však prý netušili.

Reakce politiků

Odvážný krok redakce opět rezonoval celým světem. Jednoznačné podpory se mu dostalo například z domácí politické scény. Rozhodnutí Charlie Hebdo podpořil francouzský prezident Emmanuel Macron těmito slovy: „Ve Francii smí každý kritizovat vládu a každý se smí rouhat.“

Negativní ohlas naopak vyjádřila muslimská obec. Vyznavači islámu totiž už samotnou snahu o jakékoliv vyobrazení proroka Mohameda vnímají jako rouhání. „Čin, který záměrně urazí miliardy muslimů, se nedá ospravedlnit svobodou tisku a svobodou projevu. Takové kroky podrývají globální snahy o mírové soužití,“ uvedlo pakistánské ministerstvo zahraničí na svém twitterovém profilu.