Oběti hurikánu v USA jako neonacisté na obálce Charlie Hebdo.

Oběti hurikánu v USA jako neonacisté na obálce Charlie Hebdo. Zdroj: Twitter

Časopis Charlie Hebdo hloupě provokuje: Oběti hurikánu Harvey v USA označil za neonacisty

Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo, na který v lednu 2015 zaútočili islámští teroristé dál provokuje. Někdy jsou jeho obálky vtipné, jindy vyvolávají zuřivý odpor. Na té poslední z tohoto týdne jsou nakresleny topící se oběti hurikánu Harvey, u nich plují standardy s nacistickým hákovým křížem a vše je opatřeno slovy „Bůh existuje! Utopil všechny neonacisty z Texasu!“. Rodiny obětí to považují za hnus a znevažování, protože většina obětí neměla s neonacismem absolutně nic společného.

Po teroristickém útoku na redakci Charlie Hebdo, který se v Paříži odehrál 7. ledna 2015, prakticky celý svět soucítil s novináři z Francie a vyjadřoval jim podporu. Zahynulo tehdy 12 lidí a deset jich bylo zraněno, zabiti byli i členové redakce. Podpora přišla přesto, že někteří lidé vždy považovali provokativní práci redakce za téměř neúnosnou, protože urážela náboženství, státy, ale i jednotlivé osobnosti. Jednalo se ale o podporu svobody slova.

Jenže některé obálky Charlie Hebdo nejsou podle jeho kritiků vtipné, ale odporné. Posledním případem odmítnutí, zejména v USA, je titulní strana z tohoto týdne. Jsou na ní ruce a nohy utopených lidí po hurikánu Harvey, nad nimi plují nacistické standardy s hákovými kříži a doprovází to text „Bůh existuje! Utopil všechny neonacisty z Texasu!“. Obětí hurikánu bylo zatím potvrzeno 48. Jak říkají rodiny a známí, s neonacismem neměli oběti nic společného. Považují proto obálku časopisu za naprosto nechutnou a urážlivou.

Podle dostupných informací dospěla redakce Charlie Hebdo k obálce zcela absurdním způsobem. V loňských prezidentských volbách dostal americký prezident Donald Trump v Texasu 52,6 procenta hlasů a tento stát získal. Ten samý Trump podle časopisu ale nedávno podpořil pravicové demonstranty v Charlottesville ve Virginii a tím vlastně podpořil i americké neonacisty. Z toho vznikla titulní strana Charlie Hebdo, která má evokovat, že podporovatelé Trumpa jsou vlastně neonacisté, včetně obětí hurikánu z Texasu. Což je samozřejmě úplný nesmysl.

Oběti hurikánu v USA jako neonacisté na obálce Charlie Hebdo.Oběti hurikánu v USA jako neonacisté na obálce Charlie Hebdo.|Twitter

Časopis vyšel s provokativní obálkou také 23. srpna, kdy komentoval teroristický útok v katalánské Barceloně. Na obrázku leží dva mrtví lidé přejetí dodávkou (tak muslimský terorista z Maroka skutečně na třídě La Rambla zaútočil) a u toho je titulek „Islám, náboženství věčného míru“. To ale nakonec větší kontroverzi nevyvolalo, protože většina obyvatel Evropy považuje za prostý fakt, že příčinou vlny současného terorismu jsou skutečně radikální islamisté.

V německé verzi časopisu zase vyšla letos obálka, na které kancléřka Angela Merkelová po vzoru Islámského státu uřezala hlavu svému soupeři ve volbách Martinu Schulzovi.

Angela Merkelová jako bojovník Islámského státu.Angela Merkelová jako bojovník Islámského státu.|Twitter