Trendový profil epidemiologické situace

Trendový profil epidemiologické situace Zdroj: onemocneni-aktualne.mzcr.cz

ČR má momentálně více nakažených než kdykoliv předtím. V pátek přibylo 323 potvrzených případů koronaviru

V Česku v pátek přibylo 323 potvrzených případů koronaviru, nejvíce od 3. dubna. Denní přírůstek vyšší než 300 zaznamenaly laboratoře od začátku března, kdy epidemie v zemi vypukla, popáté, naposledy to bylo 28. června. Onemocnění covid-19 se od začátku epidemie potvrdilo u 18.060 lidí, z nich 12.749 se z nemoci vyléčilo a 389 zemřelo. Aktuálně se tak s nemocí potýká 4923 lidí, překonali jsme tedy rekord z 11. dubna, kdy bylo nakažených 4615. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví k dnešním 12:00. Je však nutno poznamenat, že údaje také odrážejí míru aktuálního testování. To je sice počty velmi podobné, jako při situaci v dubnu a květnu, ale je dnes také více zaměřeno na rizikové oblasti. 

Páteční denní nárůst je celkově třetí nejvyšší, více případů přibylo naposledy 3. dubna, a to 334. Vůbec nejvíce případů - 377 zaznamenaly laboratoře 27. března. V posledních dnech přesahoval přírůstek nakažených dvoustovku, o víkendu to bylo méně.

Potvrzených případů přibývá podobným tempem jako na jaře v době, kdy v zemi platil nouzový stav a omezení volného pohybu, podnikání a každodenních aktivit. Nyní se ale častěji testuje cíleně v místech nákazy. Po zrušení plošných opatření se zpřísněná pravidla například pro nošení roušek či konání hromadných akcí zavádějí jen v místech ohnisek.

Výrazně nejpostiženějším okresem zůstává Frýdecko-Místecko, kde připadá v přepočtu na 100.000 obyvatel více než 85 nových případů covidu-19 za posledních sedm dní. Přes 28 nakažených za uplynulý týden v přepočtu na 100.000 obyvatel má Kolínsko, následuje Praha a Klatovsko s více než 23 nakaženými. Více než 20 nových případů na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní má ještě Karvinsko. Nulový je v okresech Tachov, Děčín a Jeseník.

Podle epidemiologů je pro vývoj onemocnění v zemi klíčové, že se výrazně nemění počet hospitalizovaných a těch, kteří vyžadují intenzivní péči. V nemocnicích se s covidem-19 podle posledních údajů léčilo 116 pacientů, z toho 16 bylo v těžkém stavu.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí představí aktualizovanou mapu okresů podle epidemické situace, takzvaný semafor. Toto pondělí zařadilo do prvního zeleného stupně devět okresů - jsou to Praha, Brno a Ostrava, Praha-západ a Praha-východ, Karviná, Frýdek-Místek, Jihlavsko a Prachaticko. Ostatní okresy zůstaly bílé, tedy bez rizika. V zeleně označených regionech se sice vyskytují nové případy, nemoc se ale nešíří v komunitě.