Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek Zdroj: ČTK / CTK / Šulová Kateřina

Kalousek už nebude kandidovat do Sněmovny. Opustí ji po 23 letech

Bývalý ministr financí a nynější předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek už nebude v příštích parlamentních volbách kandidovat do Sněmovny. Chce ale jednat s dalšími stranami o vytvoření předvolebního bloku. Řekl to v dnešních Otázkách Václava Moravce České televize. Kalousek v dolní komoře působí od roku 1998.

"V příštích volbách do Poslanecké sněmovny nemám žádné politické ambice. Mám obrovskou ambici, aby se tady vytvořil jasný projekt, který může uspět ve volbách, který tady může změnit situaci," uvedl Kalousek. Právě osobní ambice přestavitelů stran podle něho hrají roli v tom, že dosavadní snahy o vznik předvolební koalice nemají výsledky. "Každý promítá osobní ambice do nějakých zástupných argumentů, ať už se jmenují jakkoli. Proto je to potom tak nesrozumitelné," podotkl Kalousek.

Devětapadesátiletý předseda poslanců TOP 09 uvedl, že chce vést o projektu konkrétní rozhovory, neumí si ale představit konzervativní pravici s Piráty. "Udělat srozumitelný předvolební program s Piráty je vyloučeno, Piráti jsou progresivní levice," prohlásil.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš se už dřív ke kooperaci před volbami stavěl zdrženlivě, větší smysl by viděl v povolebním vyjednávání. Širokou předvolební spolupráci s ODS, TOP 09 a KDU-ČSL vylučoval pirátský místopředseda Jakub Michálek. Mají podle něho opačné hodnoty než Piráti, jsou podle něho konzervativní strany s rezervovaným přístupem k transparentnosti. Za nejbližšího politického partnera Pirátů označil letos Bartoš hnutí STAN.

Předseda ODS Petr Fiala loni uvedl, že jeho strana chce jednat o spolupráci se stranami, které patří do konzervativně liberálního proudu. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka v lednu několikrát zmínil, že spolupráci brání legislativní a technické překážky. Naopak šéf STAN Vít Rakušan mluvil v červnu o tom, že hnutí chce představit vizi pro postup ve sněmovních volbách v roce 2021 do listopadu.

Kalouskova snaha se má týkat, jak uvedl, spojení tradičních politických stran. "Nejsou to jenom parlamentní subjekty," podotkl.