Koronavirus v Karviné: Kvůli Dolu Darkov vyrazila pomoci otestovat lidi i Armáda ČR

Koronavirus v Karviné: Kvůli Dolu Darkov vyrazila pomoci otestovat lidi i Armáda ČR Zdroj: Twitter - Armáda ČR

Dezinfekce v Dole Darkov, kde se šíří nákaza.
Koronavirus v Karviné: Kvůli Dolu Darkov vyrazila pomoci otestovat lidi i Armáda ČR
Koronavirus v Karviné: Kvůli Dolu Darkov vyrazila pomoci otestovat lidi i Armáda ČR
Koronavirus v ČR: Testování kvůli nákaze v Dolu Darkov patřící společnosti OKD (23.5.2020)
Koronavirus v ČR: Testování kvůli nákaze v Dolu Darkov patřící společnosti OKD (23.5.2020)
6
Fotogalerie

Na Karvinsku si teď stěžují, ale jsou to i stesky na sebe, léta volí ANO, ČSSD, komunisty a Okamuru

Na Karvinsku si oprávněně stěžují na nezvládnutou pandemii koronaviru. Doly OKD, ze kterých se rozšířilo virové onemocnění, vlastní společnost Prisko, jejímž jediným akcionářem je Ministerstvo financí. To mělo už dávno nařídit zastavení těžby a pokusit se zabránit šíření choroby. Navíc na Karvinsku si vlastně stěžují i sami na sebe, protože v posledních letech vždy masově volili hnutí ANO, sociální demokracii, komunisty a Okamurovu SPD. A to jsou dvě vládní strany, které mají v popisu práce krizi řešit. Navíc jim vydatně pomáhá vládnout i KSČM.

Výmluvy premiéra Andreje Babiše (za hnutí ANO), ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (ANO), hejtmana Moravskoslezského kraje Ivo Vondráka (ANO) na epidemiology a hygieniky neobstojí. Prostě na Karvinsku zareagovali špatně a pozdě. Předtím se tito politici neustále bili v prsa, jak nemoc skvěle Česko zvládá a co všechno pro to udělali. Předseda vlády dokonce tvrdil, že „zachránil tisíce mrtvých“, což je kromě seriálu Hra o trůny světově jedinečný výkon. Když je ale „průser“ na Karvinsku, tak se najednou k němu neznají.

Nikdo nic nevyčítá horníkům, kteří museli fárat i v době, kdy už bylo jasné, že jsou také šiřiteli Covidu-19. Ani starostům, protože o koronavirových opatřeních rozhodují politici na nejvyšší úrovni (nebo už ne?) a státní instituce. A vedení těchto institucí ovlivňuje zásadně ten, kdo vládne. V tomto případě stopy vedou jak na celostátní, tak na místní úrovni, k politické reprezentaci, která vzešla z posledních několika voleb. Pokud si tedy obyvatelé Karvinska teď oprávněně stěžují, tak si stěžují na strany, hnutí a představitele, které si vybrali právě oni sami. Dokonce v tak masovém měřítku, že je to jinde neobvyklé. To by pro ně mělo být poučením, další volby se blíží.

Ve volbách do zastupitelstev krajů v roce 2016 byly v okrese Karviná zaznamenány tyto výsledky: ANO – 25,26 procenta, ČSSD – 19,32, KSČM – 14,82 a Koalice SPD a SPO (bývalí Zemanovci) – 9,07. Tedy téměř 70 procent pro vládní strany a další, které je drží u moci.

Ve volbách do Poslanecké sněmovny v roce 2017 to bylo ještě o něco markantnější. Zde jsou výsledky v Karviné: ANO – 37,66 procenta, SPD – 15,60, KSČM – 10,67 a ČSSD – 9,98.

A ve volbách do zastupitelstev obcí to ve městě Karviná v roce 2018 dopadlo takto: ČSSD – 44,15 procenta, ANO – 21,56 a KSČM – 11,26.

Milí obyvatelé Karvinska, soucítím s vám v době pandemii a přeji vám, ať to pro všechny dopadne dobře. Ale viníky, kteří přispěli výrazně k vašemu současnému stavu, hledejte mezi těmi, které jste si sami dobrovolně zvolili. Navíc jste to udělali s takovou vervou, zanícením a fanatismem, že se to jen tak v České republice nevidí.