Bojovníci Islámského státu - ilustrační snímek

Bojovníci Islámského státu - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Do Evropy ne! Islámský stát radí džihádistům vyhnout se kvůli koronaviru starému kontinentu

Teroristické útoky islámských radikálů nedokázal zastavit žádný politik. Skutečného strašáka lidstvu představila až momentálně probíhající celosvětová pandemie. Deník the Sunday Times v neděli přišel s informacemi ohledně nových směrnic vydaných newsletterem Islámského státu Al-Naba. V minulosti vedení teroristické organizace tímto způsobem podporovalo a nabádalo její příslušníky v boji se západem. Tentokrát v nich ale údajně doporučuje vyhnout se Evropě kvůli celokontinentální epidemii.

Směrnice vyšla v rámci jednostránkového doporučení ve formě prorokových rčení jako jedna z několika rad k boji s koronavirem. Aby se nemoc nešířila do jejich rodných zemí, dostali džihádsité mimo výše zmíněné také radu nevracet se ze „země epidemie“ (patrně Evropa), pokud tam již jsou. Dále si podle dokumentu lidé mají zakrývat ústa při kašlání, smrkání nebo zívání a často si umývat ruce.

Jedním z bodů je také rada uzavřít všechny nádoby a lahve. „Jednu noc v roce sestoupí nákaza, která neprojde bez povšimnutí okolo žádné nezavřené nádoby ani lahve, nákaza do ní naopak vstoupí,“ zní jeden z přeložených výroků.



Vydání newsletteru navíc poukazuje na náboženské odůvodnění původu nákazy. Nemoc COVID-19 způsobenou virem SARS-CoV-2 popisuje jako trest boží. „Nemoci nezasahují samy od sebe, nýbrž na pokyn boha,“ stojí v návodu. Koronavirová vlna však už kromě Sýrie zasáhla v podstatě celý blízký východ a tamní státy jsou, stejně jako na jinde na světě, nuceny zavádět přísná preventivní opatření.

Radikální teroristická organizace Islámský stát loni v březnu ztratila své poslední město, konkrétně Baghúz v Sýrii a o několik měsiců později byl zabit její vůdce Abú Bakr al-Bagdádí. Po sérii porážek tak její stoupenci operují už pouze ve fragmentované formě například na území Íráku a Sýrie.