Video placeholde

Psycholog radí, jak přežít karanténu: Alkohol je teď ještě nebezpečnější, zlozvyky se násobí

Hlavně si z toho nedělejte několikatýdenní party, radí psycholog Dalibor Špok, jak co nejlépe zvládnout karanténu. Alkohol je totiž v této situaci ještě nebezpečnější. Důležité naopak je držet se ve zdravém stresu, nastavit si úkoly a třeba i prozkoumat sebe sama. A taky neustále nesledovat média a sociální sítě. Chyby v životním stylu se teď násobí, včetně alkoholismu a nedostatku pohybu.

Člověk by měl fungovat vlastně úplně normálně, jen na daleko menším prostoru. Pracovat, pokud možnost cvičit a hýbat se, být v kontaktu s dalšími lidmi. Ideálně telefonicky nebo po Skypu, případně jen přes Messenger a Facebooku jako takovému se spíš vyhnout. Klíčový je přitom i zdravý stres. Pomáhá mu právě práce a povinnosti, je třeba ho tužit. Potom by nám totiž mohla chybět odolnost na stres v klíčových chvílích života.

Lidi můžou podobnou situaci podcenit. Zvlášť pokud se člověk nezačne hned od začátku věnovat tomu, jak ji zvládnout co nejlépe, nezačne to trénovat a myslet na to. Každý ví, jak vypadá jeho dobrý týden a co mu pomáhá. To je dobré sepsat a snažit se to v omezeném prostoru napodobovat. Vyhnout se konfliktům pomůže to, že necháme tomu druhému prostor, jeho vlastní samotu. Není třeba být v neustálém kontaktu, naopak je to kontraproduktivní.

Nikdo nevíme, v jakém stavu budeme za tři týdny nebo dva měsíce, pak může být pozdě učit se kontrolovat, zdůrazňuje Špok. Proto je třeba s tím začít hned a nepojmout karanténu jako velkou party, na jejímž konci můžou být i velké psychické problémy. Může nám pak celá ta zkušenost i posloužit jako prostředek k zlepšení sebe sama.

Kde jsou největší nástrahy života v karanténě a jak s nimi bojovat? Jak na člověka působí tlak pandemie a nejistoty? Jakou roli v tom hrají média a proč je lepší si je jen dávkovat? Proč je alkohol v prostředí karantény nebezpečnější? A jak předejít partnerským konfliktům?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>