Video placeholde

Málem jsem umřel a choval se jako debil, léčebna mě zachránila, říká Petr Harazín, autor hitů i pro Karla Gotta

Frontman kapely Nebe a skladatel Petr Harazín je alkoholik. Tedy abstinující. Pil hodně a měl rád ten pocit, kdy mu alkohol měnil emoce, byl to pro něj tak trochu útěk. Říká, že měl štěstí, do léčebny ho dostala intervence členů kapely a rodiny a až tam si uvědomil, jak špatně na tom byl. Velkou roli hrál taky suchý únor, který loni držel a po něm se opakovaně opil do němoty. Akci podporuje i letos a chce ukázat, že to jde i bez alkoholu.

Cesta Petra Harazína k alkoholismu nebyla úplně obvyklá. Začal pít až v 18 letech, o to víc se mu ale možná zalíbil ten pocit, který mu alkohol dával. Později pil i proto, že sice dokázal napsat hit třeba pro Karla Gotta, ale ne už pro svou vlastní kapelu. Okna měl pravidelně a přes míru šel několikrát týdně. Popisuje, že jednou dokonce na vodě málem umřel a život mu zachránila přítelkyně. Otevřeně popisuje ty nejtěžší okamžiky.

Sám by do léčebny nikdy nešel. Věřil totiž, že má pití pod kontrolou, že pije vlastně normálně. Až v léčebně, kam ho tak trochu donutili jít jeho blízcí, si uvědomil, jak moc opravdu riskuje. Slyšel příběhy lidí, kteří na tom byli ještě hůř než on. Vypráví, že třeba jeden den dal cigaretu muži, který o den později zemřel na selhání organismu. Tak on nechtěl skončit.

Přátelům nejdřív ostře vyčítal, že se mu pletou do života. Teď jim je ale vděčný. Říká, že měl neskutečné štěstí. Nestihl nic opravdu podstatného ztratit na rozdíl od dalších lidí, které v léčebně potkal. Teď vidí pozitiva, která díky abstinenci získal, a věří, že si je udrží a pít nebude.

Co dělal alkohol s Petrem Harazínem a proč se mu to tak líbilo? Jak moc pil? Jak těžké pro něj bylo vydržet měsíc bez pití? Čím může lidem Suchej únor pomoci? A kde bere Harazín jistotu, že to teď vydrží i dál?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>