Prezidentovi je do tance, zemi nikoliv....

Prezidentovi je do tance, zemi nikoliv.... Zdroj: ČTK

Výběr z úspěšných internetových koláží výtvarníka Reflexu Tomáše Břínka, alias TMBK
Výběr z úspěšných internetových koláží výtvarníka Reflexu Tomáše Břínka, alias TMBK
Výběr z úspěšných internetových koláží výtvarníka Reflexu Tomáše Břínka, alias TMBK
Výběr z úspěšných internetových koláží výtvarníka Reflexu Tomáše Břínka, alias TMBK
Výběr z úspěšných internetových koláží výtvarníka Reflexu Tomáše Břínka, alias TMBK
6
Fotogalerie

Vladimír Mertlík: Impeachment a neúspěšný atentát na prezidenta

Prezident Zeman opět velmi problematicky vystupuje ve své prezidentské funkci. Jeho nevhodný humor a satirická přirovnání hraničí s dobrým vkusem a mohou snadno vyvolat výsměch a nevoli v zahraničí.

Ani v minulých dnech neustaly aktivity prezidenta Zemana v zahraniční politice a v úsilí o vyšší bezpečnost i prestiž naší země. Stejně tak nevyhasla síla ohňostroje jeho humoru. Před schůzkou nejvyšších ústavních činitelů utrousil Miloš Zeman bonmoty takového kalibru, že si ti z přítomných, kteří nemají prostatu sedmadvacetiletých paniců jako on, cvrnkli do trenýrek. Učinil tak cíleně na forbíně, před novináři – toho hnoje a lidské mrvy, mám-li citovat jiný, starší prezidentův bonmot, který mne svého času rozesmál tak, až jsem musel na operaci s kýlou. Přirovnal schůzku k setkání Velké čtyřky (roz. Roosevelt, Churchill, Stalin, de Gaulle za druhé světové války; pozn. aut.) a předem se vysmál označení banda čtyř (roz. správně gang čtyř, skupina členů politického byra ÚV KS Číny, vedená vdovou po Mao Ce-tungovi Ťiang Čching; pozn. aut.), které prý chystá opozice.

Tři z tanku a člun

Zapomněl přitom vzít na vědomí předsedu Senátu Jaroslava Kuberu (ODS) a jeho příslušnost k opozici. Poté si ještě popletl komunistickou slátaninu Čtyři z tanku a pes se  skvostem Tři muži ve člunu a vše uzavřel poznámkou, že dílo přeložil Emil Hácha (právník, básník a překladatel, prezident Protektorátu Böhmen und Mähren; pozn. aut.), aniž by dotyčný byl přítomen a Zemanova poznámka měla smysl. Druhý den po této koordinační schůzce se bez vědomí vlády sešel s představitelem společnosti Huawei a mj. čínským velvyslancem, aby jej o setkání českých ústavních činitelů informoval. Jeho udání během diskuse o budoucí kybernetické bezpečnosti bylo čínskou stranou přijato s povděkem a bylo dohodnuto, že schůzky prezidenta Zemana s představiteli Huaweie, na nichž je bude informovat, co chystáme, budou pokračovat. Tak hlavně si to nepokazit!

Znovu na Východ!

Ráznou odpovědí pomlouvačům je ale prezidentova další cesta do Číny s příslibem sněžné veverky (ve sladkokyselé omáčce) pro pražskou zoo. Nejen to! Obrysy dostává i dlouho plánovaná návštěva Bílého domu a setkání s prezidentem Donaldem Trumpem. Jak známo, původní termín byl plánován na jaro 2017, ale pro zaneprázdnění prezidenta Miloše Zemana hledáním článku Ferdinanda Peroutky vlevo dole se dosud neuskutečnila. Současný pokrok je tak výsledkem dlouhodobé strategie, a hlavně osobních dopisů Miloše Zemana Donaldu Trumpovi, které byly svého času pro prezidentského nováčka významnou podporou a staly se bombou jeho vítězné volby v USA.

Zeman byl jediný!

Již v druhé větě prvního dopisu byl totiž zpraven o tom, že Zeman jeho zvolení jediný v Evropě předpokládal a podporoval, což je důvodem, proč mu jeho oponenti přezdívají český Trump! Dále se státní department dozvěděl, že manželka Miloše Zemana je také Ivanka jako Trumpova první česká manželka i současná dcera. Mimo doporučení, aby se Trumpova ex stala v Praze velvyslankyní, že my to tak taky děláme, následoval výčet dalších kroků, jež by Zeman podnikl, pokud by byl americkým prezidentem. K naplnění této hrozby zatím nedošlo.

Duchovní dvojčata

Je ale pravdou, že celá řada věcí dělá z obou mužů téměř jednobuněčná dvojčata. Zmiňme jejich nenasytný sexuální apetyt, pověstný u Trumpa a přiznaný Zemanem v české prezidentské debatě, když vyzradil tradiční nezřízenou touhu českých zemanů znásilňovat prosté děvečky. Je třeba mluvit i o blízkém Zemanově vztahu s Vladimirem Putinem a Si Ťin-pchingem, který se může Trumpovi hodit, pokud by za něj měl Miloš Zeman jako člen Velké trojky ztratit slovo. Tak český Donald Trump!... To je něco jako český Elvis Hůlka nebo Jaroslav Patton Vodička (voják, politik plus jako bonus agent StB; pozn. aut.). Musím přiznat, že jsem-li na něco alergický, pak na to, když o sobě někdo říká, že je český Někdo. Vždycky si říkám, že je přece dost toho, co je ryze, opravdu ryze české, a zda by nestačilo třeba jen české Jelito! Současný příslib je ale i tak úspěchem dlouhodobé strategie, dokonce přesto, že do Bílého domu na návštěvu nakonec pojede Andrej Babiš.

Vyhandlujem prezidenty?

Výměna však může být ke škodě americké strany. Politologové totiž upozorňují na další podobnost Trumpa a Zemana s odkazem na Trumpův tweet, v němž zdůraznil, že nechce být v Evropě oblíbený a že právě jeho neobliba v Evropě je důkazem, že dělá svoji práci dobře. V komentářích k Zemanově cestě necestě do Bílého domu se vzápětí objevily úvahy, jak skvěle — při oblibě, jaké se těší v Evropě Zeman – musí dělat svou práci on. Trumpova slova: „Mohl bych být tím nejoblíbenějším člověkem v Evropě, mohl bych se ucházet o jakýkoliv post, ale nechci!“ jako by z úst Miloše Zemana vyšla, i když on by výrok ukončil bonmotem: „Jak i při vaší nízké inteligenci a stejně vysokém vzdělání chápete, pane redaktore.“

Hvězdou doma i v zahraničí!

Přes angažovanost ve světové politice neopomíjí prezident ani domácí problémy. Zásadní kroky k nápravě v justici provedl ve snaze zrychlit projednávání soudů tím, že nabídl soudcům osobní konzultace znění rozsudků v případech, kdy si nebudou vědět rady. Málo je také doceněna jeho snaha o změnu v obsazení Legislativní rady vlády, kde má být rozhodujícím krokem k nápravě instalace Michala Haška jako experta na posuzování zákonů. Vzdělání z univerzity práv Sládkovičovo, rodné sestry univerzity stejných umění v Plzni, i Haškovy osobnostní kvality jej kvalifikují jako experta na odhalování lží a křivých svědectví, což prokázal jedenáctinásobným zapřením své účasti na lánské schůzce, spojeným s přísahou.

Fučík byl čučkař!

Odborníci na historii práva tvrdí, že ani Julius Fučík nedokázal tak dlouho vzdorovat inspektoru gestapa Josefu Böhmovi. Stejně tak se vyznamenal Pinocchio české politiky Michal Hašek, když vyplatil mluvčí úřadu hejtmana 3,7 miliónu Kč, aniž ji podle svého prohlášení znal. Pravdivost jeho tvrzení se potvrdila ve chvíli, kdy se ukázalo, že dotyčná vůbec ani neexistuje! Nešlo o Haškovu známou, ale o známou firmu — již dříve za podvody odsouzenou Janu Mrencovou, dlouholetou Haškovu spolupracovnici. Mediální štvanici své osoby tehdy Michal Hašek odmítl s tím, že všichni jen remcají.

Všichni jej zradili!

Přes tyto všechny uvedené kroky se prezident Zeman vděku nedočkal a vzápětí přišel podlý útok ze strany Senátu — který, jak známo, volilo méně lidí než Miloše Zemana, a proto nikoho nezajímá. Senát! Skutečnost, že pokus o impeachment chystá senátor Láska, dokazuje již v jeho jméně skutečný obsah hesla všech havloidů, že Láska a pravda zvítězí nad… a tak dále! Nejen to bylo odplatou prezidentovi za jeho obranu lidských práv v naší zemi. Krátké potěšení lepšolidí pražské kavárny a paniku voličů Miloše Zemana vyvolala zavádějící informace: Staročeská zabijačka na Pražském hradě.

Prase nebylo!

Marné ale byly naděje zfašizovaného davu, když na konci zbyla jen tlačenice u brány a tlačenka v areálu restaurace Lví dvůr. Dorazivší zoufalci se dočkali jen špejlování, plnění jitrnic a bourání toho čuněte. Vrcholem špatnosti a politickým thrillerem štvavé mediální kampaně skupin placených finančníkem Sorosem je pak současný únorový pokus o atentát na prezidenta akcí Suchej únor. Hlásný trouba pana prezidenta Jiří Ovčáček však prohlásil, že se prezident nenechá vyprovokovat k nepředloženým činům. Svou účast na akci nejen odmítá, ale považuje ji za útok na základní životní funkce hlavy státu a postuláty současného politického vývoje.

Miloš provokatér

Zpětné zrcátko nesdílí údiv nad tím, jak může Miloš Zeman říci a učinit to či ono. Jako si je recidivista jist, že si bere jen to, co mu patří a o co byl připraven nešťastnou náhodou či nepřízní osudu, tak je Miloš Zeman přesvědčen, že patří na bedně vítězů výš. Jako si je recidivista jist, že mu to vyjde, je i Miloš Zeman přesvědčen, že mu to zase projde. Oba nemohou jinak z podstaty svého charakteru. Recidivista krade jen z nutkání ukázat společnosti dlouhý nos a stejné je i Zemanovo puzení k provokaci.

Prezident ega

Omylem je i jeho označení levicovým politikem. Stanul vlevo jen proto, že petlice na levé straně dveří byla a je vyviklaná v pantech. V roli vůdce na pravici nebylo místo, tu již tehdy ovládlo Zemanovo alter ego Václav Klaus. Zato na levém křídle hřiště byla šance. Předsedou sociální demokracie byl exulant a politik prvorepublikového střihu Jiří Horák, který ale se snahou navázat na tradice předválečné levice neměl šanci. Mnozí pod heslem „Vstanou staří bojovníci!“ záhy pochopili, že nadšení mas se dá opět přetavit v moc. A stačí málo — nemít zábrany! Role vůdce se chopil Miloš Zeman a vzápětí se korytem české politiky začal valit proud lží, pomluv, urážek a nenávisti — oblíbený koktejl pro všechny, kteří jsou frustrováni svou neschopností a neúspěchem.

Pohrdání prezidenta

Zeman, pohrdající všemi, kteří v jeho očích nedosahují jeho velikosti — tedy všemi —, se ujal role tribuna lidu, jímž pohrdá nejvíc. Lid to rád, cítí v tom sílu vůdce a Zeman to ví! Netřeba mu přátel, rodiny ani milenek. Na jeho duševní samotce mu stačí levný líh, nikotin, moc a citáty slavných, do nichž transformuje sám sebe. Nikdo jiného názoru není hoden místa či funkce, ale každý je hoden jeho posměchu mentálního obra jako amatér a blb. Co však mimo kydání špíny dokázal on? Do které školy pro profesionální prezidenty chodil? Jaký velký politický velečin spáchal? Snad to, že v čase, kdy politicky chytřejší z komunistické řiti vystupovali, on do ní vstoupil? Bylo politickým hrdinstvím být z ní vyhozen? Byl vstupem mezi velikány dějin text statistiky, jejíž pravdu neviděli na vlastní oči jen mentální slepci? Bylo tím politickým velečinem jeho estrádní vystoupení na Letné a následné turné s tímtéž po pražských divadlech?

Prognostik, nebo plivač jedu?

Co vizionářského vyšlo z jeho úst, krom urážek a jedu slin? Jaké dílo mohou adoranti přinést na oltář jeho velikosti? Je prý chrličem bonmotů. Slovník cizích slov definuje bonmot jako vtipné slovo, rčení, vtip. Zkusí-li někdo hledat jediný vtip z jeho úst, doporučuji hledat vlevo dole mezi špatně citovanými bonmoty jiných a anekdotou: To takhle přijde Claudia Schifferová do pekla…

Sprostota, nic víc

Dostatek je jen primitivních sprostot a nenávistných urážek kohokoliv, kdo má jiný pohled na svět. S odkazem na Zemanovo zdraví a zesměšňování prezidentského úřadu bývají napomínáni ti, kteří glosují jeho veřejná vystoupení. Kupodivu jejich glosy prostaty sedmadvacetiletého panice, rad mladistvým, jak zefektivnit ozdravný účinek kouření, permanentních viróz a cukrovky samochodce jako bonmoty vnímány nejsou. Lidé, kteří vidí, ale mají právo říci nahlas, že král je nahý. Co s tím vším? Nesdílet údiv ani zhnusení nad tím, co říká a koná Miloš Zeman. Nezaslouží si ani lásku, ani lítost a nezaslouží si ani náš stud, odpor či vztek. Jediné, co si zaslouží, je ignorance. To jej zasáhne na nejcitlivějším místě.

 A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku. Váš Vladimír Mertlík