Oleg Šupljak - Hidden Images

Oleg Šupljak - Hidden Images Zdroj: Oleg Šupljak

Oleg Šuplajk - Hidden Images
Oleg Šuplajk - Hidden Images
Oleg Šuplajk - Hidden Images
Oleg Šuplajk - Hidden Images
Oleg Šuplajk - Hidden Images
28
Fotogalerie

Co je vlastně na obraze? Skvělé optické iluze, na které se musíte dívat opravdu pozorně

Oleg Šupljak je ukrajinský malíř, jenž svět uchvátil svými nápaditými portréty. Na první pohled se jedná o běžný portrét ať už známé, či neznámé osobnosti. Na druhý pohled však objevíte magickou noční krajinu, říční zátiší nebo malebnou ukrajinskou vísku. Optická iluze tak vlastně vytváří několik obrazů na jednom plátně.

Oleg Šupljak se narodil 23. září 1967 v malé ukrajinské vesničce Biše. Ač vystudoval architekturu na Národní technické univerzitě ve Lvově, jeho hlavním uměleckým zájmem se stala malba. Věnuje se olejomalbě, grafice, ale také fotografování.

Od roku 1991, kdy od architektury přešel natrvalo k malování, vystavuje samostatně nejen na Ukrajině, ale i například v Anglii, ve Francii a Spojených státech. Jeho díla jsou trvale zastoupena v Národním muzeu Tarase Ševčenka v Kyjevě a ve sbírkách nadace Kulturního dědictví v ruském Petrohradě. O jeho obrazy mají zájem i soukromí sběratelé.

Jeho celoživotním dílem je však nekonečná série s názvem Hidden images (Skryté obrazy), na jejíž ukázky se můžete podívat níže v galerii. Pomocí dokonalé optické iluze v ní spojuje portrét s další realitou. Abyste si všimli, co je skutečně na obraze, je zapotřebí se dívat opravdu pozorně a věnovat velkou pozornost všem detailům.