Andrej Babiš a Miloš Zeman v době, kdy spolu ještě kamarádili.

Andrej Babiš a Miloš Zeman v době, kdy spolu ještě kamarádili. Zdroj: twitter Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta

Babiš tlačí Apple store, Zeman chce Českou Huawei republiku. Válečná sekera vykopána

Od té doby, co Andrej Babiš bojuje za Apple store, ochladly jeho vztahy s prezidentem Milošem Zemanem na bod mrazu. Problém je především v tom, že premiér svůj postup nekonzultoval s prezidentem, který připravuje půdu pro nový Huawei store. Na rozdíl od Apple store nemá Huawei store být v České republice. Česká republika má být Huawei store.

Celou situaci popsal prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček: „Pan prezident jako blbec několik let vyjednává s čínskou stranou. Vezl jim tam i Krtečka. Prostě dělá všechno pro to, aby dostal Českou republiku přesně tam, kam patří, tedy buď do Číny nebo do Ruska, pokud Čína nedopadne a Andrej Babiš jedním neuváženým krokem celou tuto několikaletou práci v mžiku sekundy nezadupe do země,“ postěžoval si Ovčáček.

„Čínská strana je velmi znepokojena možnou přítomností Apple storu, který bere jako svého přímého konkurenta a zosobnění USA. Aby pan prezident alespoň částečně mírnil následky založení Apple storu, musel napsat tisíckrát na papír ‚Dalajláma je debil,‘ a toto se svým podpisem rozeslat do všech českých a čínských médií,“ vysvětloval Jiří Ovčáček, jak Miloš Zeman zachraňuje Českou republiku.

Vstupenka do nejvyšší ligy

Andrej Babiš však nehodlá ustoupit ani o píď a s nějakou Čínou si starosti nedělá. „Slíbil jsem občanům Apple store, takže dostanou Apple store. Já své sliby plním, to je o mě známo. Například slib o hotové dálnici D1 hodlám splnit v roce 2069. Teď je ale pro naši republiku prioritou Apple store, ať si pan prezidenta říká, co chce. Ve vší úctě, pan prezident nesleduje moderní trendy a neví, jaký dopad může mít nový obchod nejen na HDP země, ale i na celkovou náladu ve společnosti. Nechal jsem si udělat průzkum a země, ve kterých funguje alespoň jeden Apple store, mají až o devadesát procent méně úmrtí vinou hladomoru a téměř zanedbatelné množství případů kanibalismu,“ vysvětloval premiér.

„Já bych nerad, aby si pan prezident myslel, že za tím vším z mé strany stojí jen nějaký kalkul ve hře o moc. To vůbec. Jenom jsem přesvědčen, že Apple store je naší vstupenkou do nejvyšší ligy. To, že s tím má firma Huawei nějaké problémy, za to já opravdu nemůžu a rozhodně odmítám přizpůsobovat své vládnutí soukromé firmě. Tedy jiné než Agrofertu,“ dodal Andrej Babiš. Vypadá to, že Andrej Babiš je ve svém tažení za Apple storem neoblomný a nezastaví se, dokud nedosáhne svého kýženého cíle.

Voliči za svými lídry pevně stojí

Zatímco Miloš Zeman usiluje o to, aby se Česká republika stala obchodem firmy Huawei a Andrej Babiš prahne po Apple storu, určitě je nasnadě se podívat i na to, jak to vidí jejich voliči a občané České republiky. „Pan Babiš ví, co dělá. Když říká, že bude ten Epl stól ku prospěchu nám všem, tak není proč mu nevěřit. On totiž na rozdíl od ostatních nekecá a maká. My mu s rodinou držíme palce. On to zvládne,“ prozradil pan Jaromír z Dolních Pokoutniček, který chová kozu, pracuje jako traktorista a telefonovat chodí k panu Máchalovi od vedle, protože ten má zavedenou pevnou linku.

Voliči Miloše Zemana (kteří se výrazně překrývají s voliči Andreje Babiše) zase halekají, že pan prezident se nebojí nazývat věci pravými slovy a že nás zachrání před imigranty. Jak toto souvisí s firmou Huawei či s Apple storem, je záhadou, nicméně onou záhadou jsou i samotní voliči Miloše Zemana.

Ať už to celé dopadne jakkoliv, jisté je, že se na projasněném nebi přátelství Miloše Zemana a Andreje Babiše objevil první mráček. Znamená to konec jednoho velikého přátelství? To ukáže až čas.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Realitou však jsou skandály firmy Huawei.