Vojtěch Filip jako krysař

Vojtěch Filip jako krysař Zdroj: Profimedia.cz; koláž reflex.cz

Politici jako krysaři dnešní doby. Troubí kolem a snaží se lidem pomotat hlavu

Magických 737 let uplynulo od zrodu legendy o krysaři z města Hameln. Psal se rok 1284, když do města zamořeného krysami přišel neznámý muž s píšťalou. Tvrdil, že je krysař, a radním slíbil spásu. Ti jeho nabídku přijali a slíbili mu bohatou odměnu. Cizinec začal hrát na svou píšťalu a krysy, okouzlené jejími tóny, jej následovaly až do místní řeky Weser, kde se utopily.

Radní ale, jak je zvykem radních i dnes, zapřeli svůj slib a krysaři odmítli zaplatit… byla neděle 26. června, když se krysař nečekaně vrátil do kostela plného hamelnských občanů a začal opět hrát. Tentokrát tóny jeho píšťaly slepě následovaly děti a mladí – všech místních 130 chlapců a dívek. Potud legenda! A dál už se její verze liší. Podle jedné krysař vlákal děti do jeskyně, z níž už nikdy nikdo nevyšel.

Podle spisovatele Viktora Dyka krysař odvedl všechny obyvatele, kteří se vrhli do propasti, a přežil jen rybář a nevinné batole… Nejdůležitější ale je, že základ legendy je ve skutečné události, kdy krysař odvedl oněch 130 chlapců a dívek neznámo kam. Šokující je hypotéza německého historika Wolfganga Wanna, podle které měl krysař děti a dospívající mladé lidi odvést na Moravu, kde založili vesnici Hamlíkov. (sic!)

Jde však možná o menší nesmysl, než by se zdálo. Krysař byl totiž podle Wanna ve skutečnosti lokátorem, tj. člověkem, který v zájmu majitele panství Hartmana z Holštejna, kolonizátora Drahanské vrchoviny, lákal osadníky do neosídlených oblastí Moravy, kde zakládali nové vesnice. Název zaniklé obce Hamlíkov je koneckonců také na první pohled i poslech počeštěnou podobou jména Hämlingen – Hamelnští. Známá legenda tak má docela reálný základ. Ostatně krysaři se zjevují v historii zcela cyklicky a podivuhodná je jistota, s jakou vycítí, že jejich doba nazrála. V souladu s Darwinovou evoluční teorií vývoje prošli v druhé polovině našeho tisíciletí rychlou metamorfózou do podoby politika. I dnes – a více než v Hamelnu – slyší většina lidí na tóny píšťal slibů a jde za krysařem na okraj propasti i ke dnu řeky. 

Jako ovce stály stovky lidí na Václavském náměstí poháněny pastevci v uniformách bezpečnostní agentury. Jedno bekající stádo se sunulo průhonem na roh Opletalovy ulice od koně sv. Václava, druhé až od Můstku. První ovce byla u zátarasu už v 7:30,  „stříbrnou“ získal beran, který vyrazil už v noci z Liberce! Dočkali se v 9:00, ale čeho? Nové výstavy Národního muzea? Šlo o projev podpory uložení Miloše Zemana na jednotku intenzivní péče? O procesí voličů socanů, komoušů a nácků z minulých let ke mši za odpuštění? Prodej odpustků nových „šmejdů“, kteří místo kastrolů nabízejí nový komunismus? Byla to fronta na očkování Sputnikem, nebo k pokladně Státní opery na něco od Mozarta? Ne! Událostí desetiletí bylo otevření obchodního domu s trenýrkami a šatičkami. Tentokrát se obešlo bez sanitek, zranění a rvaček!

„Mí hamelnští mi rozumějí!“ mohl si povzdechnout Primark.  

Bývalý prezident Václav Klaus prozradil, že si pohrává s myšlenkou kandidovat na prezidenta znovu, a nepopírá, že ho strach odpůrců těší. „Jsou mladí a nerozumní, takže nevědí, jak mi ty útoky prospívají. Já si je užívám a lebedím si v nich,“ dodává.

Je si prý vědom, že se jeho kritici bojí možných následků, kdyby k tomu skutečně došlo. To my všichni!

Jana Bendová z RX podotkla, že za miliardu, kterou získaly agrofertí firmy z dotací pro zemědělce a na rozvoj venkova – mj. zvýšením obsahu ořechů v salámech na úkor masa – by mohl Andrej Babiš některý salám po daňových poplatnících aspoň pojmenovat. Zpětné zrcátko se připojuje a posílá do soutěže několik návrhů: Daňák, Štrasburský, Parlamentní, Vlašák, Lískáč, Vegan, Separát a Davay. Dobrou chuť!  

Komouše v Brně zlobí vandalský čin na pomníku rudoarmějce jeho posprejováním hanlivými číslicemi 1968 a 2021. „Čísla měla zřejmě odkazovat na vstup vojsk Varšavské smlouvy na území ČSSR a krizi ve vztazích ČR a RF po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích,“ uvedli bystří členové výboru. Zbývá tedy už si jen zjistit, proč jsou ty číslice hanlivé.

„Tak odporný akt fašistického vandalství mohl vykonat leda ten, kdo je nasáklý antikomunistickou propagandou či ji sám vědomě šíří. Je mi z toho smutno,“ říká soudruh poslanec Grospič.

Pravda, však dodnes vzpomínáme, jak elegantní bylo od herce a komunisty Josefa Větrovce oběšení sochy TGM z balkonu plzeňského divadla v roce 1953. 

„Antikomunismus a fašismus části pravice je progresivní paralýzou společnosti. Takové činy si nezasluhují diskusi, ale potření orgány činnými v trestním řízení.“ Šup, obušku, z pytle ven, prozradil se soudruh. To by se to věšelo! Houby diskuze – orgány činné v trestním řízení! Poznámka na okraj: je-li antikomunismus progresivní paralýzou společnosti, je komunismus její rakovinou.   

Předseda udavačů a místopředseda Poslanecké sněmovny Vojta Falmer Filip projevil dojemnou starost o bohatství a vážnost naší země. Zpětné zrcátko zjistilo, že Falmera nutí k pláči a uráží papouškování linie americké Sněmovny reprezentantů ze strany českého Senátu. Je to pro komouše peklo sledovat po téměř půlstoletí nezávislé politiky Československa pod jejich vedením tu nynější vlezdoprdeleckou. Falmera nadzvedlo, že poté, co předsedkyně Nancy Peloisová navrhla Sněmovně, aby USA na diplomatické úrovni bojkotovaly zimní olympijské hry v Pekingu, přišel i český Senát s apelem na naše oficiální představitele, aby se olympiády nezúčastnili. Prý papouškování bez vlastní myšlenky, Falmer na to.

Pravda, povinná absence našich sportovců na  OH v Los Angeles, kde o nic nešlo, se s neúčastí našich státníků v Pekingu nedá srovnat. Připomeňme naše žhavá želízka v short tracku a zimním sprintu handbiků (Zeman), singl jízdě v šestisedadlovém bobu (Dostálová), lety na lyžích i bez (Hamáček), ministerském desetiboji (Havlíček), krasobruslení (Schillerová) či smíšené družstvo pro nejúspěšnější český kolektivní sport – skok na špek. 

Falmera pohoršila i horlivost Škodovky v odmítnutí MS v hokeji v Bělorusku. Prý nám sebralo tamní trh, zatímco vlastník, koncern VW, své vozy ze SRN dál exportuje do Minsku. Falmerovi uniká význam slova vlastník, který může exportovat cokoliv kamkoliv dle libosti. Trh to nesebere nám, ale jemu, nechal bych to být. Za bolševika jsme Škodovky s nynějším obsahem nesměli vůbec vyrábět, aby nekonkurovaly na trhu RVHP Žigulům, které byly čtvrt století starými Fiaty. To se nám to zamotalo, soudruhu, co?

Zato vsetínští komouši vrací úder! Vy nám Koněva do sklepa, my vám Fučíka před náš okresní výbor. Wall Street, to hnízdo válečných štváčů, se otřáslo v základech.

Na otázku: „Jak se soše daří?“ řekl předseda vsetínských komoušů otevřeně: 

„Domnívám se, že mnozí spoluobčané naši iniciativu přijali pozitivně a k soše pokládají kytičky. Požádali jsme o vyjádření i památkáře, kteří si sochy před OV KSČM ani nevšimli. Máme v plánu před sochu umístit lavičku a vytvořit u sochy oddychovou zónu.“

Zpětné zrcátko všechny zmíněné občany oslovilo a oba dva slova předsedy potvrdili a klid bude ve slibované zóně zcela určitě. Soudruh považuje chování radnice za hon na čarodějnice, chce-li místní KDU/ČSL sochu Fučíka bourat a popřít historii tím, že zváží instalaci sochy Milady Horákové.

Na závěr zpráva ze světa: Americký prezident Joe Biden se v Ženevě sešel s ruským prezidentem Vladimírem Putinem.

Komentář Zpětného zrcátka: To nevadí!  

A to je vše, co jsem dnes zahlédl ve Zpětném zrcátku, váš Vladimír Mertlík

Video placeholde
Fronta na banány? Ne, na otvíračku Primarku! • Blesk