Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a šéf lékařské komory Milan Kubek

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a šéf lékařské komory Milan Kubek Zdroj: ČTK, koláž reflex.cz

Milan Kubek, předseda České lékařské komory
Milan Kubek, předseda Lékařské komory ČR.
Volební sjezd České lékařské komory (ČLK) 19. června 2021 v Praze. Současný šéf komory Milan Kubek.
Milan Kubek, šéf lékařské komory
Volební sjezd České lékařské komory (ČLK) 19. června 2021 v Praze. Současný šéf komory Milan Kubek.
5
Fotogalerie

Krásná shoda na pandemickém paskvilu. A ještě krásnější hledání viníků…

Soudy, zvláště ten Nejvyšší správní, vesele cupují jednu koronavirovou restrikci za druhou. Jen uplynulý týden označil za protizákonná hned čtyři opatření. A kdo za to může?

„Do pandemického zákona byla vkládána velká naděje. Je to ale paskvil, který vůbec nefunguje,“ komentoval v nedělní debatě na ČT jednu z příčin šéf České lékařské komory Milan Kubek. A nabídl i seznam viníků. Od neschopných legislativců na ministerstvu zdravotnictví po nedůsledné zákonodárce v obou parlamentních komorách.

Jenže pozor! Ještě tu jsou bezskrupulózní právníci, kteří do upřímných vládních snah házejí nezodpovědně vidle: „Já jako prezident lékařské komory můžu dělat asi jedinou věc – poprosit všechny ambiciózní právníky, aby napřeli svoji snahu tím, že pomohou třeba ministerstvu zdravotnictví s psaním takových nařízení spíše, než aby se zviditelňovali tím, že podávají žaloby,“ dodal Kubek v Otázkách Václava Moravce.

Restrikce mohou být stokrát vedeny dobrými úmysly – a třeba i výjimečně důkladně promyšlené – což ale neznamená, že kvůli tomu zhasneme a zapomeneme na právní stát.

Jinak během debaty panovala vcelku vzácná shoda. „Taktéž se mi to nelíbí,“ komentoval soudní rušení vládních restrikcí ministr zdravotnictví za ANO Adam Vojtěch. Ale on u těch opatření nebyl, ve vládě je vlastně nový…

Zahájil ale aspoň interní audit, cílený je mimo jiné na náměstka pro legislativu Radka Policara. I když jak ministr dodal: „Já jsem s ním o tom hovořil. On je přesvědčen, že nijak nepochybil.“ A především: „Já ho nemůžu odvolat, protože tady máme služební zákon, má to nějaké procesy, není to úplně snadné…“ Jojó, to bylo při přípravě služebního zákona řečí, jak je třeba vyvést státní úředníky ze zhoubného vlivu politiků. A stalo se…

Ale co s tím, aby soudy dál nesestřelovaly vládní koronavirová opatření kvůli jejich nezákonnosti?

„My jsme přijali samozřejmě paskvil, protože nic jiného jsme od ministerstva nedostali,“ postěžoval si další účastník debaty, zdravotnický expert z TOP 09 Vlastimil Válek. A proč tedy parlament místo „paskvilu“ neschválil jiný, lepší pandemický zákon? „Poslanecká sněmovna nemůže vyrobit zákon,“ dozvěděli jsme se od poslance-zákonodárce.

 Vysvětlil to tím, že sněmovna nemá na rozdíl od vlády takové možnosti, například tak širokou možnost připomínkového řízení k novým zákonům. No a co tedy s tím? „Začal bych se k tomu konečně racionálně stavět,“ dodal Vlastimil Válek. Tak uvidíme…

…i když spíš neuvidíme, přinejmenším do voleb. Jak ostatně připustil i sám ministr Vojtěch v souvislosti s novelou pandemického zákona. Sám by to radši řešil změnou legislativy týkající se ochrany veřejného zdraví, ale tady to zase naráží na obavy z přílišných pravomocí jediného resortu, zde ministerstva zdravotnictví.

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Milanem Kubkem • Prostor X